Bavori majú po rokoch vlastných pohraničníkov, do roku 2023 ich má byť tisíc

Za účasti bavorského krajinského premiéra Markusa Södera i krajinského ministra vnútra Joachima Herrmanna sa v pondelok v Passau uskutočnil slávnostný akt obnovenia Bavorskej pohraničnej polície, ktorej pozornosť by sa mala sústrediť hlavne na boj proti cezhraničnej kriminalite.

02.07.2018 17:36
Bavorsko, pohraničná polícia Foto: ,
Pri vstupe do budovy Bavorskej pohraničnej polície visí kríž.
debata (6)

Podľa Söderových slov bude bavorská polícia dôležitá pre poriadok na hranici, čo osobitne platí dovtedy, kým nie je dostatočne zabezpečená ochrana vonkajších hraníc Európskej únie.

„Je to celkom dôležitý signál, že Bavorsko si vlastné hranice dokáže chrániť samo,“ zdôraznil Söder.

Varoval, že nedostatočná ochrana hraníc by ohrozila budúcnosť Európy a demokraciu. Výsledky minulotýždňového summitu EÚ v Bruseli označil za dobré, avšak dodal, že kým bude všetko „v suchu“, treba poskytnúť svoj príspevok.

Minister vnútra Herrmann podčiarkol zasa skutočnosť, že súčasný spor medzi stranami únie CDU a CSU o podobu budúcej azylovej politiky Nemecka nemá nič spoločné s bavorskou pohraničnou políciou, informovali Bavorský rozhlas (BR) a tlačová agentúra DPA.

Počet príslušníkov nového útvaru bezpečnostných zložiek by sa zo súčasných 500 mal do roku 2023 rozšíriť na dvojnásobok. Markus Söder by pre nich chcel rovnaké právomoci, ako majú príslušníci spolkovej polície. Technicky je bavorská pohraničná polícia vybavená adekvátne i napríklad na vracanie žiadateľov o azyl registrovaných už v iných členských štátoch EÚ zo štátnych hraníc.

Bavorsko disponovalo vlastnou pohraničnou políciou do roku 1998.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #polícia #Bavorsko #migranti