Poľky opäť vyšli do ulíc a protestovali proti zákazu potratov

Stovky Poliek opäť protestovali v centre Varšavy proti návrhu zákona, ktorý by zrušil doteraz legálnu možnosť umelého prerušenia tehotenstva v prípade ťažkého a nenapraviteľného poškodenia plodu. Poľskí poslanci medzitým sporný návrh odoslali do osobitnej podkomisie, čo sa chápe ako ďalší odklad. Demonštrantky pred snemovňou požadovali návrh rovno "vyhodiť do koša", a nie "odložiť do mrazničky".

02.07.2018 20:54
poľsko, potraty, protest Foto: ,
Ulice Varšavy zaplnili stovky ľudí, ktorí protestovali proti sprísneniu interrupčného zákona.
debata (6)

Aktivistka Kaia Godeková, ktorá protipotratový návrh iniciovala petíciou s 830 000 podpismi, na rokovaní poslancov a poslankýň tentokrát nedostala slovo a znechutene odišla. Odoslanie návrhu do podkomisie označila za spôsob, ako ho celý pozdržať prinajmenšom do volieb, alebo vôbec potopiť.

„Vyhráme nad poslancami, rovnako ako pred sto rokmi vyhrali naše babičky, bojujúce za volebné právo,“ povzbudzovali sa demonštrujúce ženy.

Pred dolnou komorou parlamentu sa podľa denníka Gazeta Wyborcza zišla aj „skromná protidemonštrácia“, na ktorej sa zúčastnili aj duchovní. Okrem modlitieb zneli aj heslá typu „Chceš byť ako Hitler, ktorý povolil potraty v Poľsku?“ alebo „Ak je interrupcia voľbou, dôsledkom je smrť dieťaťa“.

„Keď nechceš potrat, tak si ho nerob!“ oponovali demonštrantky a volali, že „práva žien nie sú vecou biskupov“ a že chcú byť matkami „zo slobodného rozhodnutia, a nie zo znásilnenia a teroru“.

Poľský zákon o potratoch patrí už teraz k najprísnejším v Európe a opakovane je v krajine predmetom sporov. Vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) predtým chcela zakázať všetky interrupcie, masívne protesty v roku 2016 ju však prinútili od zámeru ustúpiť.

Platný zákon z roku 1993 povoľuje interrupciu len v troch prípadoch: ak tehotenstvo ohrozuje život či zdravie ženy, ak je plod ťažko a nezvratne poškodený či trpí nevyliečiteľnou chorobou, alebo ak je tehotenstvo dôsledkom znásilnenia alebo incestu. Väčšina legálnych potratov ide na vrub práve poškodeniu plodu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #interrupcie