Nemecko navýši vojenský rozpočet pre rok 2019

Nemecký minister financií Olaf Scholz sa po spore s ministerkou obrany Ursulou von der Leyenovou o financovaní armády rozhodol v rozpočte na nasledujúci rok uvoľniť o 675 miliónov eur viac, než sa doteraz plánovalo. Informoval o tom denník Handelsblatt s tým, že v nadchádzajúcom roku by mala armáda hospodáriť s 42,9 miliardami eur, čo je o štyri miliardy eur viac, než má vojsko k dispozícii tento rok.

02.07.2018 21:19
nemecko, berlín, ministerstvo obrant Foto: ,
Kráčajúci vojak pre nemeckým ministerstvom obrany v Berlíne. Ilustračná snímka.
debata (4)

Von der Leyenová požiadavku na vyšší vojenský rozpočet zdôvodňuje nutnosťou dodržať medzinárodné záväzky, ktorých financovanie je bez dodatočných peňazí ohrozené. Väčšie výdavky do zbrojenia požaduje od Nemecka Severoatlantická aliancia, pretože Berlín, podobne ako väčšina štátov aliancie, neodvádza na armádu prisľúbené dve percentá hrubého domáceho produktu.

Tento rok by spolková republika na obranu mala vynaložiť 38,5 miliardy eur, čo predstavuje 1,24 percenta jej HDP. Do roku 2024 chce Berlín výdavky navýšiť až na 1,5 percenta výkonu ekonomiky, čo bude zodpovedať 60 miliardám eur.

Experti však súčasný investičný plán kritizujú ako podhodnotený. Súčasný finančný rámec počíta totiž s tým, že v roku 2022 zaplatí Nemecko na armádu 43,9 miliardy eur, čo pri očakávanom hospodárskom vývoji bude znamenať pokles výdavkov pod 1,2 percenta HDP.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojenský rozpočet