Thajsko: V jaskyni uväznení futbalisti budú potápačmi?

Thajské mládežnícke futbalové mužstvo aj s trénerom sa ešte 23. júna rozhodlo načas vymeniť zelený trávnik za labyrint jaskyne. Baterkami a jedlom vyzbrojených dvanásť mladíkov (od 11 do 16 rokov) a ich 25-ročný tréner „zaparkovali“ svoje bicykle pred vchodom do jaskynného komplexu Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai na severe Thajska.

03.07.2018 06:46 , aktualizované: 20:00
thajsko, jaskyňa Foto:
Mladí futbalisti a aj tréner uviaznutí v thajskej jaskyni.
debata (30)

Po tom, čo vošli do podzemných priestorov, sa spustil poriadny lejak a trval štyri dni. V oblasti je totiž obdobie dažďov. Turistická atrakcia je počas sezóny prístupná „suchou nohou“. Od júla do novembra však platí prísny zákaz vstupu do komplexu. Tréner a jeho mužstvo predpokladali, že ešte stihnú navštíviť jaskyňu pred monzúnovým obdobím. Dažde sa však ohlásili o čosi skôr.

Lejak trval štyri dni

„Prudké stúpanie hladiny odrezalo skupine cestu späť,“ informoval policajný zdroj v provincii s tým, že až v pondelok, po deviatich dňoch, objavili úkryt chlapcov. Konkrétne ich našli speleológovia z Južného Walesu John Volantne a Richard Stanton, ktorých ako uznávaných odborníkov požiadala o pomoc vláda v Bangkoku. Sú členmi britskej Rady na záchranu z jaskýň (BCRC). Jaskynný komplex Tcham Luang Nang Non majú obaja jaskyniari podrobne preskúmaný.

Foto: Pravda
infografika Thajsko

„Koľko vás je?“ pýta sa anglicky jeden zo záchranárov na políciou zverejnenom videozázneme. „Trinásť,“ zaznie odpoveď. „Trinásť? To je super,“ reaguje jaskyniar. Na otázku detí, kedy sa dostanú do bezpečia, odpovedá ďalší zo záchranárov: „Nebude to dnes. Sme tu iba dvaja. Musíme sa potápať. Prídeme. O.K.? Príde veľa ľudí. Sme iba prví z nich.“

Medzinárodný tím záchranárov spoločne s príslušníkmi armády pôvodne predpokladal, že sa mládenci uchýlili na pieskovú vyvýšeninu známu ako Patajská pláž. Ibaže aj tú zaliala voda. Deti napokon našli privolaní dvaja britskí jaskyniari o štyristo metrov ďalej. Asi štyri kilometre od vchodu do komplexu. Pritom návštevníci môžu zájsť do jaskyne maximálne 800 metrov od vchodu. Dôvodom je komplikovaná orientácia v podzemných priestoroch.

Deti sú mimo ohrozenia života

Napokon potápači, medzi ktorými bol aj lekár, skontrolovali zdravotný stav „uväznených“ a konštatovali, že sú mimo ohrozenia života, ale hladní a vysilení. Po tom, čo im dopravili jedlo, sa jeden z chlapcov opýtal: „Aký je deň? Je noc alebo deň? V tme stratili prehľad o čase. Na videozázname zverejnenom políciou na jednej zo sociálnych sietí vidieť chlapcov sediacich na holej zemi, ale šťastných zo stretnutia so záchranármi. Samotný koniec dobrodružstva je však v týchto chvíľach v nedohľadne.

„Existujú dve možnosti, ako dostať skupinu z jaskyne. Prvou je naučiť futbalistov základom potápania a druhou počkať do skončenia monzúnov. Teda minimálne do novembra,“ cituje televízia Thai PBS záchranárov. Podľa nich je však prvá možnosť pre potápačských začiatočníkov veľmi nebezpečná. Predpokladá totiž, aj keď s prístrojmi, prekonať v labyrinte kilometre krivolakých chodieb v úplnej tme a plných odpadu. Nehovoriac už o silnom prúdení vody. Po tom, čo sa zatiaľ nepodarilo odčerpať vodu, je stále najpravdepodobnejší scenár nútený niekoľkomesačný pobyt v jaskyni. Záchranári však nevylučujú ani prvú možnosť. Podľa thajského spravodajcu BBC budú mať chlapci k dispozícii súpravy, v ktorých budú môcť dýchať aj tí, ktorí sa nikdy v nich neponárali. Navyše po celej predpokladanej trase už záchranári rozmiestnili stovky náhradných kyslíkových bômb.

„Niekoľko dní však bude trvať získavanie síl a základný výcvik členov skupiny pod dozorom armádnych lekárov, ktorí sú stále s deťmi na mieste, kde ich našli,“ informovala televízia Thai PBS.

Medzinárodný tím záchranárov aj v utorok hľadal ďalšiu možnú únikovú cestu.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.
30 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #Thajsko #záchranná akcia