Koaličná SPD víta kompromis únie CDU/CSU, zelenú však ešte nedostal

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), koaličný partner únie CDU/CSU, uvítala dohodu, ktorú tieto dve sesterské strany v spore o azylovú politiku Nemecka dosiahli, ich kompromis však zatiaľ neodsúhlasila.

03.07.2018 07:22
nahlesová Foto: ,
Predsedníčka nemeckej koaličnej SPD Andrea Nahlesová.
debata (1)

Na začiatku sme to iba prediskutovali, povedala predsedníčka koaličnej SPD Andrea Nahlesová v noci na utorok po stretnutí koaličnej rady predstaviteľov CDU, CSU a SPD v Berlíne.

„Stále existuje veľa otázok, ktoré chce SPD so svojimi odborníkmi a výbormi strany v utorok prediskutovať. O 18.00 hod sa potom uskutoční ďalší koaličný výbor,“ pokračovala Nahlesová. „Myslíme si, že je to dobré, že sa dohodli,“ zhodnotila.

Konzervatívny blok CDU/CSU vládne v Nemecku spoločne so sociálnymi demokratmi SPD v rámci tzv. veľkej koalície a preto blok o výsledkoch dosiahnutého kompromisu zástupcov SPD informoval ešte v pondelok neskoro večer.

Seehofer ostáva

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer dosiahli v pondelok večer kompromisnú dohodu týkajúcu sa sporu okolo azylovej politiky krajiny, v dôsledku ktorého bolo ohrozené ďalšie pokračovanie vlády.

Minister vnútra Seehofer zostáva podľa tejto dohody vo vláde a taktiež vo funkcii šéfa Kresťanskosociálnej únie (CSU).

Merkelová súhlasila so zriadením tzv. tranzitných stredísk na hranici s Rakúskom, odkiaľ budú vracaní migranti registrovaní inde v Európskej únii. Dohoda vznikla na krízovom summite strán únie CDU/CSU, ktorý sa v pondelok večer konal v Berlíne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #CDU/CSU #migrácia #azylová politika #migračná kríza