Rakúsko nie je pripravené uzavrieť žiadne dohody na úkor krajiny, vyhlásil Kurz

Rakúska spolková vláda s určitosťou nie je pripravená uzavrieť dohody, ktoré by boli na úkor krajiny, vyhlásil v utorok vo Viedni jej šéf, spolkový kancelár Sebastian Kurz, na spoločnej tlačovej konferencii s vicekancelárom Heinzom-Christianom Strachem a ministrom vnútra Herbertom Kicklom. Ide o reakciu na dosiahnutie kompromisnej dohody nemeckých strán únie CDU/CSU v spore o azylovú politiku.

03.07.2018 09:06 , aktualizované: 19:50
kurz Foto: ,
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz.
debata (16)

V podobnom duchu ako Kurz sa vyjadrili podľa tlačovej agentúry APA aj Strache a Kickl.

Podľa rakúskeho vicekancelára je samozrejmé, že nepodporujú a neuzavrú žiadnu dohodu na úkor Rakúska.

Nepripustíme nič, čo by Rakúsku uškodilo. Rakúsko sa nesmie ešte vo väčšej miere ako doteraz stať nositeľom dedičstva mylnej politiky vítania, ktorá sa v Európe spája s istými menami, vyhlásil minister vnútra narážajúc na nemeckú spolkovú kancelárku.

Trojica spomínaných vládnych činiteľov Rakúska už skôr v utorok informovala, že v reakcii na dianie v Nemecku pripravuje ochranu južných hraníc krajiny. Rakúsko očakáva rýchle objasnenie pozície nemeckej vlády. Spolková vláda vo Viedni je podľa Kurza, Stracheho a Kickla pripravená na všetky scenáre.

Kompromisná dohoda Merkelovej a Seehofera spočíva v tom, že kancelárka súhlasila so zriadením tranzitných centier na hraniciach s Rakúskom, odkiaľ budú migranti registrovaní inde v EÚ vracaní.

Spor ohrozoval nielen budúcnosť spolkovej vlády, ale aj tradičnú úniu sesterských vládnych strán Kresťansko-demokratickej únie (CDU) kancelárky Merkelovej a Seehoferovej bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU).

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Sebastian Kurz #migračná politika