Azerbajdžan v noci postihol obrí výpadok elektriny

Obrí výpadok dodávky elektriny v noci na utorok postihol väčšinu Azerbajdžanu.

03.07.2018 10:21
debata (2)

Do tmy sa na niekoľko hodín ponorilo hlavné mesto Baku s dvoma miliónmi obyvateľov aj ďalšie veľké mestá Ganca alebo Sumqayit. Príčinou bola havária hlavnej azerbajdžanskej vodnej elektrárne. Krízový stav riešil štáb vedený prezidentom Ilhamom Alijevom, plne obnoviť dodávku prúdu sa ale do rána nepodarilo.

Elektráreň v meste Mingäçevir na rieke Kur, ktorá zásobuje prúdom veľkú časť azerbajdžanského územia, vyradili v noci z prevádzky extrémne vysoké teploty, ktoré krajinu v posledných dňoch zasiahli. V nedeľu v Baku meteorológovia namerali 44 stupňov Celzia, čo je najvyššia teplota za posledných 120 rokov. Podľa miestnej tlačovej agentúry APA vypukol na dvoch blokoch elektrárne požiar. Obete na životoch hlásené nie sú.

V Baku okolo polnoci miestneho času zhaslo verejné osvetlenie, zastavilo sa metro a prestali fungovať semafory, výpadok prúdu ochromil leteckú a železničnú dopravu. Nemocnice a vojenské posádky, ktoré zásobujú autonómne zdroje energie, podľa azerbajdžanského ministerstva energetiky výpadok nepostihol.

K ránu bola dodávka prúdu pre „všetky strategické a životne dôležité objekty“ obnovená, uviedla štátna spoločnosť Azerenergy. Niektoré časti hlavného mesta a vidiecke okresy boli ale stále bez elektriny. Prevádzka všetkých ôsmich blokov mingäçevirskej elektrárne sa zastavila.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #blackout #výpadok prúdu