Trump chce na úvod summitu hovoriť s Putinom bez svedkov, informuje CNN

Donald Trump má v pláne začať svoju nadchádzajúcu schôdzku s Vladimirom Putinom rozhovorom medzi štyrmi očami za zatvorenými dverami. Oznámila to televízia CNN s odkazom na osoby pripravujúce summit. Prezidenti USA a Ruska sa majú stretnúť 16. júna v Helsinkách.

03.07.2018 12:24 , aktualizované: 13:19
Trump, Putin Foto:
Prezident USA Donald Trump (vľavo) a ruský líder Vladimir Putin sa stretnú v Helsinkách 16. júla.
debata (20)

Trump chce podľa americkej televízie demonštrovať svoju prezieravosť voči diplomatickým konvenciám a zároveň okázalo ignorovať obavy amerických spojencov, že jeho schôdzka s Putinom odštartuje nepredvídateľný vývoj. S Putinom chce Trump rokovať na úvod summitu len v prítomnosti tlmočníkov bez širších delegácií, rovnako ako v júni v Singapure sa zhováral sám so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Besedy štátnikov medzi štyrmi očami nie sú nezvyčajné, pripomína CNN. Stretnutie Trumpa s Putinom bez svedkov však bude „živnou pôdou pre kritikov vo Washingtone a v spojeneckých metropolách, ktorí sa stykov prezidentov USA a Ruska obávajú“. Terajší šéf Bieleho domu nedávno z ruskej anexie Krymu obvinil svojho predchodcu vo funkcii Baracka Obamu, nie Putina, a vyzval na návrat Ruska do skupiny najvyspelejších svetových ekonomík.

„Keď bude sedieť pri stole oproti Putinovi, ktorý je skúseným manipulátorom a vyjednávačom, nie je vylúčené, že veci sa vydajú zlým smerom,“ varovala bývalá Obamova poradkyňa Samantha Vinogradová.

V Európe navyše podľa CNN vládnu obavy, že v snahe zapôsobiť na ruského vodcu Trump v Bruseli na summite NATO, ktorý rusko-americkému vrcholnému stretnutiu predchádza, zaujme ešte tvrdší postoj, než sa očakáva. Okrem účasti na aliančnej konferencii má americký prezident pred helsinskou schôdzkou na pláne aj návštevu Londýna. Tam sú vzhľadom na mrazivé vzťahy medzi Britániou a Ruskom obavy z helsinskej schôdzky zvlášť veľké, tvrdí CNN.

Príprava summitu už vo fínskom hlavnom meste začala, oznamujú tamojšie médiá. List Iltalehti špekuluje o mieste schôdzky, do úvahy údajne pripadá zámok Kenigstedt v meste Vantaa neďaleko Helsínk, hotel Hilton Helsinki Kalastajatorppa alebo prezidentský palác či rezidencie prezidenta Sauli Niinistöa.

Lavrov pred summitom vo Fínsku rokoval s delegáciou Kongresu USA

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa dnes v Moskve stretol so skupinou amerických konzervatívnych kongresmanov, ktorí navštívili Rusko krátko pred schôdzou prezidentov Donalda Trumpa a Vladimira Putina v Helsinkách. Návšteva by podľa Lavrova mohla byť „symbolom obnovy vzťahov“ medzi zákonodarcami USA a Ruska.

Skupinu, ktorej členovia podľa amerických médií väčšinou sympatizujú s Trumpovým politickým programom, vedie republikánsky poslanec z Alabamy Richard Shelby.

Okrem Lavrova sa kongresmani majú stretnúť s vedením ruskej Štátnej dumy, dolnej parlamentnej komory, a niektorými vplyvnými ruskými senátormi. Podľa televízie CNN Američania dúfajú, že ich prijme Putin. Jeho hovorca Dmitrij Peskov sa ale o možnosti schôdze s hlavou štátu v pondelok vyjadril neurčito.

Shelby podľa agentúry TASS povedal Lavrovovi, že helsinský summit by mohol byť začiatkom novej etapy americko-ruských vzťahov. „Pre celý svet bude oveľa lepšie, keď medzi našimi krajinami budú menej napäté vzťahy,“ konštatoval kongresman v narážke na americké protiruské sankcie, ktoré sú v platnosti už stvrtý rok. Vyvolalo ich ruské zabratie Krymu a údajné zasahovanie Moskvy do prezidentských volieb v USA.

Poslanecké kontakty, vážne narušené krymskou krízou môžu byť podľa Lavrova obnovené práve včas, krátko pred vrcholnou schôdzou v Helsinkách. Ruský minister je presvedčený, že americkí zákonodarci v Rusku pocítia aj rušnú atmosféru majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré štát do polovice júla hosťuje. „Majstrovstvá sa môžu stať súčasťou pozitívnej etapy dejín,“ povedal šéf ruskej diplomacie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Helsinki #summit Putin-Trump