Bielorusi oslávili výročie prehliadkou, úrady zmarili opozičné zhromaždenie

Čínski vojaci sa v utorok po prvý raz zúčastnili na vojenskej prehliadke v Bielorusku pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti tejto krajiny.

03.07.2018 15:46 , aktualizované: 19:28
Bielorusko, Čína Foto: ,
Na snímke vidieť čínskych vojakov počas vojenskej prehliadke v Bielorusku pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti.
debata (9)

V hlavnom meste Minsk pochodovali spolu s bieloruskými a ruskými vojakmi. Na prehliadke bola prezentovaná aj vojenská technika vrátane raketometov, informovala agentúra MNA.

Lukašenko stanovil 3. júl za deň oslobodenia Minska Červenou armádou od nacistických síl počas druhej svetovej vojny. Bieloruský prezident sa usiluje o užšie vzťahy s Pekingom so zámerom vyvážiť vplyv Ruska, poznamenala MNA.

Záber z vojenskej prehliadky v Minsku. Na...
Záber z vojenskej prehliadky v Minsku.
+5Záber z vojenskej prehliadky v Minsku.

Lukašenko, často označovaný za „posledného európskeho diktátora“, pri tejto príležitosti vyhlásil, že jeho krajina „rozširuje spoluprácu s Čínskou ľudovou republikou – naším strategickým partnerom“.

„Keď vzdávame poctu udalostiam druhej svetovej vojny, máme na pamäti, že tento konflikt sa začal na západe a skončil sa na východe. Je symbolické, že potomkovia víťazných vojakov sa zúčastňujú na tejto prehliadke spoločne,“ dodal.

Úrady zmarili opozičné zhromaždenie

Bieloruské úrady zmarili v Minsku pokus opozície o usporiadanie demonštrácie a zadržali niekoľkých aktivistov.

Mikalaja Statkeviča, opozičného lídra a vyzývateľa prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách v roku 2010, zadržali pri jeho bydlisku. Policajti v civile zatkli niekoľko ďalších aktivistov, keď sa snažili zhromaždiť pri príležitosti Dňa nezávislosti. Tento sviatok si Bielorusko pripomenulo vojenskou prehliadkou, na ktorej sa po prvý raz zúčastnili aj čínski vojaci.

Ales Abramovič – jeden z aktivistov, ktorý sa snažil zorganizovať protest, podľa agentúry AP uviedol, že jeho cieľom bolo preukázať solidaritu s politickými väzňami.

Lukašenko, ktorého krajina je značne závislá od ekonomickej pomoci Moskvy, je podľa spravodajskej stanice France 24 nútená robiť vyváženú politiku, keďže sa Minsk usiluje o nadviazanie bližších vzťahov s Čínou i Západom v nádeji, že tak získa viac investícií na pomoc svojej ekonomike.

Anexia Krymu Ruskom v roku 2014 vyvolal v Bielorusku, kde sa vo veľkej miere hovorí po rusky a kde žije značná ruská komunita, rozruch. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že „integračný proces“ zahrnujúci Bielorusko je pre Moskvu prioritou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #prehliadka #bielorusko #Alexandr Lukašenko