Nemecká koalícia nedospela k dohode o migrácii, pokračovať bude vo štvrtok

Na rokovaní nemeckej koaličnej rady, ktorého dejiskom bol v utorok večer Berlín, sa podľa slov líderky sociálnych demokratov z SPD Andrey Nahlesovej dosiahol pokrok, avšak nie dohoda.

03.07.2018 21:38
debata

„Ešte nie sme úplne pokope,“ formulovala podľa internetového vydania denníka Bild politička, o ktorej nemecké médiá informujú, že sa s pojmom tranzitné centrá nemieni zmieriť.

Jej stranícky kolega, vicekancelár Olaf Scholz zdôraznil, že politické deklarácie situáciu nevyriešia. Vyjadril však presvedčenie, že sa spoločne s partnermi zo strán únie podarí dospieť k dobrej, pragmatickej a zákonnej úprave.

Znalci pomerov už počas rokovania koaličnej rady avizovali, že sa v priebehu večera sotva dá očakávať dosiahnutie konsenzu, pretože dohoda strán únie CDU/CSU o zriadení tzv. tranzitných centier v nemecko-rakúskom pohraniční, na území spolkovej krajiny Bavorsko, má v radoch politikov SPD množstvo kritikov vrátane generálneho tajomníka SPD Larsa Klingbeila či ministerky spravodlivosti Katariny Barleyovej.

Sotva ktosi v Kresťanskode­mokratickej únii (CDU) verí, že Kresťanskosociálna únia (CSU) dá už pokoj. Hnev Seehofera a jeho straníckych kolegov na Merkelovú, ktorej utečeneckú politiku vnímajú ako najväčšie nebezpečenstvo pre zachovanie absolútnej väčšiny v Bavorsku, je totiž priveľký.

Avšak, ako konštatuje tlačová agentúra DPA, ani trpezlivosť kancelárky Angely Merkelovej, predsedníčky Kresťanskodemo­kratickej únie, nebude zrejme nevyčerpateľná, čo osobitne platí vzhľadom na obrovské výzvy, pred ktorými stojí v súvislosti s medzinárodnou situáciou a pre ktoré stavia namiesto na unilaterálny postup na európsku silu. Aj keď podľa straníckych priateľov priveľmi neutrpela v súboji so Seehoferom a spol a pre pokoj v dome (v spoločnej frakcii CDU/CSU) je pripravená na mnohé, aj u nej jestvujú hranice schopnosti na kompromis, tak sa napríklad nevzdá európskej idey.

Predstavitelia nemeckých koaličných strán budú na rovnakej úrovni koaličnej rady pokračovať v rokovaniach vo štvrtok večer.

Iba o niekoľko hodín skôr bude nemecký minister vnútra Horst Seehofer rokovať s rakúskymi činiteľmi vrátane spolkového kancelára Sebastiana Kurza vo Viedni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #tranzitné zóny #Horst Seehofer