V Sýrii bol zabitý syn vodcu Islamského štátu, potvrdili teroristi

V sýrskom meste Homs, ktoré leží asi 160 km severne od Damasku, bol zabitý syn abú Bakra Bagdádího, vodcu teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Teroristická organizácia o tom informovala na svojom propagandistickom kanáli.

03.07.2018 23:15
debata (5)

„Hudajfah Badrí, syn kalifa, bol zabitý,“ uviedol IS s tým, že sa to stalo pri bojoch IS proti alavitom, ktorí patria k sýrskemu vedeniu, a Rusom.

V roku 2014 sa príslušníkom IS podarilo získať kontrolu nad takmer polovicou Sýrie a bezmála tretinou Iraku. O tri roky neskôr prišla teroristická organizácia prakticky o všetky územia, vrátane hlavných bášt – irackého Mosulu a sýrskej Rakky. Irak vlani v decembri ohlásil definitívnu porážku IS na svojom území, radikáli sa však stále skrývajú v púštnej oblasti na hranici medzi Sýriou a Irakom a ďalej páchajú krvavé útoky.

O osude vodcu tzv. Islamského štátu abú Bakra Bagdádího, ktorý v roku 2014 z mešity v irackom Mosule vyhlásil na severe Iraku a Sýrie kalifát, panujú nejasnosti. Rusko v júni uviedlo, že je mŕtvy, Spojené štáty o tom pochybujú.

Iracké vládne noviny As-Sabah tento rok vo februári napísali, že Bagdádí je stále nažive, ale bol zranený a nie je schopný chôdze bez pomoci. Podľa vtedajších informácií bol v nemocnici na severovýchode Sý­rie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát