Britský pár, ktorý je v kritickom stave, bol otrávený novičokom

Britský pár, ktorý je v kritickom stave v nemocnici, bol vystavený pôsobeniu jedu novičok, oznámil šéf protiteroristickej polície. Ide o rovnakú látku, ktorou boli pred štyrmi mesiacmi otrávení bývalý dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra. Briti boli nájdení v bezvedomí v dome v meste Amesbury, ktoré leží neďaleko Salisbury. Práve v Salisbury boli otrávení Skripaľovci nájdení 4. marca.

04.07.2018 06:26 , aktualizované: 23:43
debata (288)

„Dostal som výsledky testov z (vojenského laboratória) v Porton Down, ktoré ukazujú, že dvaja ľudia boli vystavení pôsobeniu nervového plynu novičok,“ povedal novinárom Neil Basu z protiteroris­tickej polície.

Policajti sa teraz snažia zistiť, ako sa britský pár mohol dostať do kontaktu s jedom. Prípad už od rána detailne sleduje aj vláda na čele s premiérkou Theresou Mayovou.

Štyridsaťpäťročný muž a o rok mladšia žena, podľa priateľov Charlie Rowley a Dawn Sturgessová, sú teraz hospitalizovaní v rovnakej nemocnici v Salisbury ako vtedy Sergej Skripaľ a jeho dcéra. Podľa polície sa nikto ďalší vykazujúci rovnaké symptómy zatiaľ neobjavil. Policajti zatiaľ nevedia o ničom, čo by naznačovalo, že pár bol vystavený pôsobeniu smrtiaceho jedu úmyselne.

Ako Neil Basu dodal, zatiaľ nie je možné potvrdiť, že novičok bol „rovnakej šarže“ ako ten použitý v prípade Skripaľovcov. Avšak práve možnosť, že spolu oba prípady súvisia, sa teraz policajti tiež snažia prešetriť. Podľa šéfa protiteroristickej jednotky je do vyšetrovania prípadu zapojená stovka jeho mužov a pomáhajú im aj ďalší policajti z grófstva Wiltshire.

Z dôvodu vyšetrovania uzavrela polícia niekoľko lokalít, kde sa priotrávený pár pohyboval: dom v ulici Muggleton, drogériu v centre Amesbury, rovnako ako baptistické centrum s kostolom v rovnakej obci, kde sa obete zúčastnili na miestnej slávnosti. Na tej boli zhruba dve stovky ľudí, z ktorých nikto následne nehlásil podobné zdravotné ťažkosti. Uzavretý boltiež park kráľovnej Alžbety v neďalekom Salisbury.

U muža a ženy záchranári zasahovali v sobotu večer 30. júna. Pôvodne sa predpokladalo, že ich stav je zrejme následok užitia heroínu či kokaínu z kontaminovanej dávky. To sa však nepotvrdilo a vzorky látky boli odoslané do vojenského laboratória v Porton Down. To isté pracovisko v marci zistilo, že jed, ktorým boli otrávení Skripaľovci, bola armádna látka typu novičok. O dvojici z Amesbury nie je známe, že by mala nejakú spojitosť s Ruskom či tajnými službami.

Anglická zdravotnícka služba predtým uviedla, že prípad nepredstavuje zatiaľ „významné zdravotné riziko pre širokú verejnosť“. Toto stanovisko bude „priebežne prehodnocované v závislosti od dostupných informácií“, dodal hovorca služby.

Salisbury sa tento rok v marci stalo dejiskom otravy Sergeja Skripaľa, ktorý v minulosti slúžil nielen ruskej, ale aj britskej tajnej službe, a jeho dcéry Julie. Britská vláda tvrdí, že otravnou látkou bol novičok vyrábaný v niekdajšom Sovietskom zväze, a obvinila z útoku Moskvu. Tá zodpovednosť odmietla. Prípad vyvolal medzinárodnú roztržku.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #otrava