Trump tak, Biely dom inak: anexiu Krymu USA neuznávajú

Spojené štáty neuznávajú ruskú anexiu ukrajinského autonómneho polostrova Krym. Uviedol to Biely dom s tým, že USA svoj postoj nemenia, napísala agentúra Reuters.

04.07.2018 06:35
debata (82)

Americký prezident Donald Trump sa 16. júla v Helsinkách stretne so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, Moskva však odmieta na summite o Kryme hovoriť.

„Absolútne neuznávame ruské pokusy o anexiu Krymu,“ povedal novinárom hovorca Bieleho domu Hogan Gidley. Moskva proti vôli Ukrajiny pripojila Krym k Ruskej federácii v roku 2014 po tom, čo na Ukrajine po masových demonštráciách padla proruská vláda.

Trump minulý týždeň americkým novinárom povedal, že chce s Putinom v Helsinkách hovoriť o údajnom ruskom zasahovaní do amerických volieb, o dianí na Ukrajine alebo o Sýrii.

Odpovede na otázku, či plánuje uznať Krym ako súčasť Ruska, sa vyhol. Na otázku možnosti uznania anexie Krymu sa Trumpa pýtali novinári počas letu prezidentským špeciálom, ktorým sa viezol do svojho golfového areálu v štáte New Jersey. „Uvidíme,“ odpovedal šéf Bieleho domu.

Podobnú odpoveď dal aj na otázku ohľadne prípadného zrušenia amerických sankcií voči Rusku, ktoré boli zavedené v reakcii na anexiu Krymu: „Uvidíme, čo Rusko urobí. Budeme hovoriť s Ruskom o mnohých veciach,“ povedal Trump.

Na nedávnom summite skupiny G7 v Kanade Trump údajne vyhlásil, že Krym je ruský, pretože tam všetci hovoria po rusky. Podľa amerických médií ale asi žartoval.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Ukrajina #anexia Krymu #Donald Trump