Potopenie sa trajektu pri Indonézii si vyžiadalo 29 obetí

Najmenej 29 ľudí zahynulo po potopení sa trajektu blízko indonézskeho ostrova Sulawesi. Záchranné tímy pátrali po desiatkach nezvestných.

04.07.2018 07:56
trajekt, indonézia, potopenie sa Foto:
Ľudia čakajúci na záchranu po potopení sa trajektu blízko indonézskeho ostrova Sulawesi.
debata

Trajekt sa potopil v utorok, pričom 41 ľudí zostáva naďalej nezvestných. Ďalších 69 osôb sa podarilo zachrániť. Plavidlo viezlo bližšie neurčený počet vozidiel, keď sa začalo napĺňať vodou a potápať sa. V tom čase sa nachádzalo blízko pobrežia a kapitán ho v snahe pomôcť v záchrane pasažierov nasmeroval na útes, uviedli predstavitelia indonézskeho rezortu dopravy.

Na televíznych záberoch bolo vidieť desiatky pasažierov visiacich na potápajúcom sa trajekte na lanách či vo vlnách, pričom mali záchranné vesty.

K najnovšiemu nešťastiu došlo len niekoľko týždňov po tom, čo sa potopil preplnený trajekt na sumatrianskom jazere Toba, čo si vyžiadalo viac než 200 obetí. Zachrániť sa podarilo 18 ľudí a objaviť pozostatky troch obetí. Indonézia však operáciu zameranú na nájdenie tiel pasažierov odvolala, keďže záchranári v hlbokom a doposiaľ kompletne nepreskúmanom jazere čelili početným technickým a logistickým problémom. Prácu im sťažovali nebezpečné prúdy a chladná voda v hĺbke, ktorá je neprístupná pre potápačov.

V krajine často dochádza k lodným nešťastiam, pričom sa nedodržiavajú základné bezpečnostné pravidlá a lode sú často preplnené, píše Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #potopenie #trajekt