'Ekologickí' džihádisti. Hnutie aš-Šabáb zakázalo jednorazové plastové tašky

Somálske džihádistické hnutie aš-Šabáb zakázalo používanie jednorazových plastových tašiek v dôsledku "ohrozenia ľudí i dobytka".

04.07.2018 09:28
debata (4)

Džihádistické médiá v regióne Jubaland citovali miestneho vodcu aš-Šabábu Muhammada Abú Abdalláha, ktorý uviedol, že plastové tašky sú „vážnou“ hrozbou pre ľudí i dobytok a odpad, ktorý z nich vzniká, škodí životnému prostrediu. Skupina napojená na teroristickú sieť al-Káida v tom istom vyhlásení tiež uviedla, že zakazuje aj ťažbu vzácnych druhov stromov.

Aš-Šabáb nespresnil, ako sa zákaz bude na územiach pod jeho kontrolou presadzovať. Nevyberané použitie násilia však civilistov zväčša nabáda k tomu, aby nariadenia dodržiavali, píše Independent.

Hnutie bolo vytlačené zo somálskeho hlavného mesta Mogadišo v roku 2011, zostalo však naďalej aktívne v iných častiach krajiny. V susednej Keni podniklo niekoľko ničivých teroristických útokov.

Taliban: Saďte viac stromov

Po zverejnení zákazu sa na internete objavili vtipy komentátorov na adresu aš-Šabábu, že sa stal prvým „ekologickým“ džihádistickým hnutím. V skutočnosti sa však al-Káida a jej spojenecké skupiny už dlho vyjadrujú k environmentálnym otázkam.

Napríklad v článku v časopise produkovanom jemenskou odnožou teroristickej siete z roku 2016 kritizuje al-Káida vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu, že počas svojho pôsobenia nevyvinul dostatočné úsilie na boj proti klimatickým zmenám.

V roku 2017 hnutie Taliban vyhlásilo, že Afganci by mali sadiť viac stromov, pretože hrajú „významnú úlohu v ochrane životného prostredia, ekonomickom rozvoji a skrášľovaní krajiny“ a predstavujú aj poctu Alahovi.

Afganistan, podobne ako Somálsko, sužujú problémy spojené s vodným hospodárstvom a odlesňovaním, ktoré sa zhoršujú počas desaťročia trvajúcich vojen.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #ekológia #aš-Šabáb #taška #plastové vrecko