Náhoda či zámer? Futbal otupil chuť Rusov protestovať proti dôchodkovej reforme

V Rusku dnes pokračujú demonštrácie proti návrhom na dôchodkovú reformu, ktorá by o niekoľko rokov oddialila odchod Rusov do penzie.

04.07.2018 12:29
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (44)

Vládny návrh, ktorý podporuje parlament aj väčšina ruských ekonómov, stanovuje vek odchodu do starobného dôchodku u mužov v 65 namiesto doterajších 60 rokov a u žien v 63 namiesto 55 rokov.

Návrh, ktorý počíta s postupným nábehom reformy počas nasledujúcich 15 rokov, musia schváliť obe komory parlamentu a podpísať prezident Vladimir Putin. Kremeľ sa zatiaľ od vládnej novely de facto dištancuje, očividne z obavy pred poškodením prestíže hlavy štátu.

Putin sa pred rokmi zaviazal, že počas jeho úradovania sa dôchodkový vek nezvýši. Podľa prieskumov jeho popularita od mája klesla o zhruba osem percent.

Citlivá agenda

Sociálne nanajvýš citlivý problém sa ruské vedenie snažilo zmierniť načasovaním vládneho rozhodnutia, ktoré bolo uverejnené 14. júna, teda v deň začatia svetového futbalového šampionátu v jedenástich ruských mestách.

Podľa prieskumu nezávislej agentúry Levada, o ktorom informujú ruské médiá, tento zámer aspoň čiastočne vyšiel. Majstrovstvá za najdôležitejšiu udalosť považuje 56 percent opýtaných Rusov, oznámenie dôchodkovej reformy 31 percent.

Straníci z Putinovej strany

Slabá a rozdrobená ruská opozícia sa proti zvýšeniu dôchodkového veku postavila ako jeden muž, pod transparentmi sa v ruských mestách zhromažďujú stúpenci komunistov, ultraradikálný Ľavý front, liberáli a pravicové skupiny. Dnes sa zišli alebo zídu v Perme, Jaroslavli alebo Čerepovci. Zhromaždenie v Moskve radnica zakázala s odkazom na osobitný režim platný počas futbalových majstrovstiev.

Účasť na demonštráciách nie je veľká, väčšinou dosahuje niekoľko desiatok či stoviek ľudí. Znepokojenie Kremľa môže podľa opozičných médií vyvolávať snáď len skutočnosť, že niektorých demonštrácií sa zúčastňujú stúpenci alebo aj členovia vládnej strany Jednotné Rusko.

Dôchodkyňa Vera Siňajevová, členka strany z Ťumenu, v utorok podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy na protestnej demonštrácii verejne obvinila Putina z klamstva.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #dôchodková reforma