39 percent Ukrajincov chce na Donbas udrieť silou, vojenskú operáciu považujú za účinné riešenie

Tridsaťdeväť percent Ukrajincov je presvedčených, že vojenská operácia armády na dosiahnutie rozhodujúceho víťazstva je účinný spôsob vyriešenia konfliktu v Donbase. Naopak - 32 percent je presvedčených, že to len zhorší situáciu. Vyplýva zo prieskumu verejnej mienky, ktorý realizovala a v stredu zverejnila výskumná spoločnosť GfK Ukraine.

04.07.2018 15:40
vojenská prehliadka, majdan, ukrajina, tanky, Foto: ,
Záber z vojenskej prehliadky na kyjevskom Majdane.
debata (421)

Podľa agentúry Ukrinform prieskum taktiež ukázal, že obyvatelia všetkých ukrajinských oblastí považujú za zhoršenie situácie to, ak by došlo k prípadnej priamej vojenskej invázii zo strany Ruskej federácie.

Okrem toho vo všetkých makroregiónoch občania predpovedajú, že v roku 2018 sa hlavné úsilie o vyriešenie konfliktu zameria na hľadanie dialógu a na rokovania (75 percent respondentov). Zintenzívnenie nepriateľských útokov na východe Ukrajiny očakáva 19 percent respondentov.

Prieskum uskutočnila spoločnosť GfK Ukraine od 14. apríla do 2. mája. Celkovo telefonicky oslovila 1975 respondentov. Z nich 536 bolo z Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti (z území kontrolovaných ukrajinskou vládou).

Prieskum sa realizoval vo všetkých oblastiach Ukrajiny s výnimkou okupovaných častí Doneckej a Luhanskej oblasti a Krymu.

421 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Ukrajina #Donbas