Lavrov: Žiadať od Iránu, aby sa stiahol zo Sýrie, je nerealistické

Irán je jednou z kľúčových mocností v blízkovýchodnom regióne a očakávať, že sa vzdá svojich záujmov v Sýrii, by bolo "absolútne nerealistické". Po rokovaní s jordánskym kolegom Ajmánom Safadím to podľa agentúry AP povedal v stredu v Moskve šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov s tým, že regionálne mocnosti by mali o vzájomných problémoch diskutovať a vyjednať kompromis.

04.07.2018 19:04
Segrej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Segrej Lavrov.
debata (24)

AP pripomenula, že Rusko a Irán poskytujú silám lojálnym sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi rozhodujúcu podporu a pomohli mu zvrátiť vývoj občianskeho konfliktu v krajine.

Izrael dal ostatných mesiacoch opakovane najavo, že vojenskú prítomnosť Iránu v Sýrii nebude tolerovať. V tejto súvislosti podnikol niekoľko náletov na iránske ciele v Sýrii.

Lavrov avizoval, že situáciu v južnej Sýrii, kde vládne sily spustili novú ofenzívu, prediskutujú prezidenti USA a Ruska, Donald Trump a Vladimir Putin, 16. júla na summite v Helsinkách.

Šéf ruskej diplomacie hovoril taktiež o humanitárnej pomoci, ktorú by podľa jeho názoru mali všetci zainteresovaní medzinárodní hráči poskytovať bez snáh o spolitizovanie tejto záležitosti.

„Sme presvedčení, že všetci medzinárodní aktéri, ktorí majú takúto príležitosť, by mali poskytnúť pomoc pri riešení problémov v Sýrii bez toho, aby sa pokúšali túto pomoc spájať s nejakými politickými podmienkami,“ uviedol Lavrov, ktoré citovala aj agentúra TASS.

Rusko a Jordánsko sa podľa Lavrova zhodujú v potrebe poskytnúť humanitárnu pomoc a prijať opatrenia, ktoré uľahčia a rozšíria jej poskytovanie.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irán #Sergej Lavrov