Šéfka poľského Najvyššieho súdu prišla do práce napriek zákonu

Predsedníčka poľského Najvyššieho súdu Malgorzata Gersdorfová, ktorá by na základe sporného zákona mala byť od stredy v penzii, prišla ráno do práce. Sudkyňa, ktorej odchod do dôchodku potvrdil v utorok prezident Andrzej Duda, vyhlásila, že chce obhajovať vládu práva. Kvôli zákonu začala v pondelok s Varšavou konanie Európska komisia a Poliaci organizujú protesty v desiatkach miest. Gersdorfovú prišli pred budovu súdu podľa poľských médií podporiť stovky ľudí.

04.07.2018 19:56
debata (10)

„Nie som tu kvôli politike, prišla som brániť vládu práva,“ vyhlásila Gersdorfová obklopená davom poľských aj zahraničných novinárov. Sudkyňa, ktorá ostro kritizuje útok vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) na nezávislosť justície, sa v utorok stretla s prezidentom, ktorý trvá na jej odchode. Gersdorfová naproti tomu opiera svoje pokračovanie vo funkcii o ústavu, podľa ktorej jej mandát predsedníčky vyprší až koncom apríla 2020. To minulý týždeň potvrdilo aj jednomyseľné uznesenie sudcov Najvyššieho súdu.

Poľská konzervatívna PiS od nástupu k moci v roku 2015 zdôrazňuje, že zmeny v justícii sú nevyhnutné, aby súdy boli efektívnejšie a spravodlivejšie. Argumentuje aj tým, že v kreslách sudcov v značnej miere zostávajú ľudia poznačení mentalitou komunistickej éry. Opozícia naopak tvrdí, že vláda chce pomocou zákona a ďalších dvoch noriem tvoriacich kontroverznú justičnú reformu ovládnuť poľské súdnictvo.

Na základe kritizovaného zákona majú na penziu odísť sudcovia Najvyššieho súdu, ktorí dosiahli 65 rokov, ktorých je podľa médií 27 z celkových 73.

Ľudia opäť uliciach

Vzdorujúcu Gersdorfovoú podporilo na súde niekoľko stoviek ľudí, medzi ktorými boli opoziční politici a aktivisti dlhodobo vystupujúci proti vláde. V dave boli vidieť transparenty „Sudcovia nie sú odvolateľní“ či „Ústava!“ a znela poľská hymna.

„To, čo stanovil tento zjavne protiústavný zákon, nemá žiadnu platnosť,“ povedal bývalý predseda Najvyššieho súdu Adam Strzembosz, ktorý bol jedným z účastníkov protestu. Gersdorfová má podľa neho právo vykonávať sudcovskú funkciu až do svojich 70 rokov, ako povoľovali doterajšie právne predpisy.

Spor sa môže ťahať dlho

Očakáva sa, že spor sa môže ťahať dlhšiu dobu. Niektorí zo sudcov už požiadali prezidenta, aby mohli vo funkcii zostať ďalej aj napriek dovŕšeniu 65 rokov. Médiá navyše špekulujú o tom, že sa Gersdorfová chystá nastúpiť na dovolenku, keďže v utorok vydala pokyn, aby ju v čase neprítomnosti zastupoval najdlhšie slúžiaci člen súdu Józef Iwulski, ktorý tiež patrí do skupiny „Penzionovaných“. Prezident Duda na tento krok pristúpil.

Kritika europoslancov

Európska komisia začala pre sporný zákon konanie proti Poľsku, ktoré sa môže skončiť na súde Európskej únie v Luxemburgu. Norma sa riešila aj v Európskom parlamente, kde premiér Mateusz Morawiecki zodpovedal na mnohokrát veľmi kritické pripomienky europoslancov. Oponoval tým, že Poľsko má rovnako ako každá iná krajina právo stavať justičný systém „na základe vlastných tradícií“.

Dva tábory

Bývalý vodca protikomunistického hnutia Solidarita a bývalý prezident Lech Walesa na twitteri ohlásil, že odchádza z Gdanska do Varšavy, aby sa pridal k protestom. Krajine podľa neho hrozí občianska vojna, ktorej chce zabrániť – a rovnako tak aj „demontáži demokratických štruktúr“.

„Nebudem mať so sebou strelnú zbraň. Mojím zámerom je pokojne a v súlade s ústavou nájsť účinný spôsob, ako postaviť hlavného strojcu poľských nešťastí pred súd,“ napísal.

„Nepredpovedajú tej akcii úspech. Som presvedčený, že v dlhodobejšej perspektíve je odsúdená k hanebnej porážke,“ vyhlásil naopak v denníku Gazeta Polska predseda PiS Jaroslaw Kaczyński na adresu „vzbury sudcov“.

Kaczyński býval blízkym spolupracovníkom Walesa, ale ešte na začiatku 90. rokov sa rozišli v zlom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #PiS #poľská reforma justície