Rozsiahly požiar pri trati zastavil vlaky z Prahy do Hamburgu

Rozsiahly požiar pri trati medzi mestami Lovosice a Ústí nad Labem na mnoho hodín zastavil železničnú dopravu na koridore z Prahy do Hamburgu. Hasiči už väčšinu ohnísk uhasili, evakuácia ľudí nebola nutná a nikto neutrpel zranenia. Úplnú likvidáciu požiaru komplikuje neprístupný terén, povedal hovorca krajských hasičov Milan Rudolf. Medzinárodné rýchliky jazdia po trati na pravej strane Labe a naberajú veľké meškanie.

04.07.2018 20:54
debata

Horieť začalo dopoludnia. Oheň sa vznietil pravdepodobne od iskry od lokomotívy. Železničnú dopravu požiar zastavil krátko po 11:00. Na miesto prišlo 150 hasičov, vrtuľník s vakom na vodu a hasiace lietadlo. Hasiči zostávajú nad obcou Litochovice, kam musí vodu zhadzovať práve vrtuľník.

„Medzi obcami Litochovice a Zálezly zostávajú hasiči, ktorí dohliadajú na to, aby sa niekde už uhasené ohniská nevznietili. Neustále zasahujeme v prudkej stráni nad Litochovicami, kde je neprístupný skalnatý zalesnený terén,“ uviedol hovorca krajských hasičov Milan Rudolf. Pomocou vrtuľníka a lietadla na miesto zhadzujú hasiči vodu a zospodu cez železnicu hasia pomocou cisterien.

Oheň sa vyhol obývaným objektom, horí najmä porast a obilie v kopcoch nad obcami, kam sa dá ťažko dostať.

Požiar ovplyvnil predovšetkým dopravu. Mimo prevádzky zostáva cesta medzi Ústím nad Labem a Lovosicami. Zaviedli kyvadlovú autobusovú dopravu, ale pre zatvorenú cestu neobsluhuje stanice v údolí Labe. V krajskom meste boli popoludní dlhé kolóny áut na zjazde z diaľnice D8.

Obyvatelia obcí pri trati, ktorí nemajú osobné vozidlo, sú nútení dopraviť sa do svojich domovov väčšinou taxíkmi po vedľajších cestách v smere od diaľnice.

České dráhy posielajú spoje po trati na protiľahlom pravom brehu Labe, obmedzená je prevádzka rýchlikov medzi Ústím a Dečínom. Cestujúcim sa odporúča využiť iné trasy. Trať je veľmi vyťažená, prechádzajú tadiaľ osobné aj nákladné vlaky medzi Prahou, Ústím, Dečínom a Drážďanmi, Berlínom a Hamburgom.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar pri trati