Nemecko a Rakúsko vrátia azylantov do Grécka a Talianska

Nemecko a Rakúsko chcú spoločne bojovať proti nelegálnej migrácii v Európskej únii a proti nekontrolovanému pohybu žiadateľov o azyl v Európe a do tohto procesu sa pokúsia zapojiť aj Taliansko. Azylantov zaregistrovaných v Grécku a Taliansku vrátia späť na územie týchto krajín. Uviedli to vo štvrtok vo Viedni nemecký minister vnútra Horst Seehofer a rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

05.07.2018 12:23 , aktualizované: 16:15
Horst Seehofer Sebastian Kurz Foto: ,
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz a nemecký minister vnútra Horst Seehofer na spoločnej tlačovej konferencii vo Viedni.
debata (17)

Seehofer prišiel do Viedne predstaviť dohodu, ktorá by mala riešiť práve druhotný pohyb migrantov po EÚ. To znamená presun z krajiny, kde po prvýkrát vstúpia na územie EÚ, ďalej do inej krajiny únie. Uzavretie dohody prinajmenšom pre túto chvíľu ukončilo nemeckú vládnu krízu medzi Seehoferom a kancelárkou Angelou Merkelovou.

Dohoda predpokladá zriadenie takzvaných tranzitných centier pre utečencov na nemecko-rakúskej hranici.

Nespokojná nemecká polícia

Nemecké policajné odbory vo štvrtok kritizovali plán spolkovej vlády na vytvorenie uzavretých tranzitných centier pre migrantov na hranici s Rakúskom. Podľa ich hodnotenia ide o právne problematický a ťažko realizovateľný zámer, ktorý povedie k tomu, že migranti budú vstupovať do Nemecka z iných krajín.

„Je to neúplný výtvor, pretože nezohľadňuje iné nemecké hranice,“ povedal zástupca predsedu policajnej odborovej organizácie GdP Jörg Radek s poukázaním na „vyhýbavý pohyb“ migrantov. „Následkom bude pravdepodobne to, že po dvoch alebo troch mesiacoch zostanú tranzitné centrá v Bavorsku prázdne a dôjde k nárastu niekde inde,“ citovala ho agentúra DPA.

Analýza GdP, ktorú má DPA k dispozícii, kritizuje okrem iného porušenie zásady rovnakého zaobchádzania: migrantov by na bavorsko-rakúskej hranici zadržiavali, pokým hranice Nemecka s inými krajinami by mohli voľne prekračovať. Za účelnejšie Radek považuje iný návrh kancelárky Angely Merkelovej i ministra vnútra Horsta Seehofera na policajné kontroly za hranicami.

Odbory GdP tiež odmietli ako právne neobhájiteľnú „fikciu“ myšlienku toho, že plánované centrá pre migrantov nebudú pokladané za nemecké územie – podobne, ako to je pri tranzitných zónach na letiskách. Upozornili v tejto súvislosti na rozhodnutie Spolkového súdneho dvora z roku 2015, z ktorého vyplýva, že ak cestujúci fyzicky prekročí hranicu Nemecka s iným štátom schengenského priestoru, znamená to, že vstúpil na nemecké územie. Pri letoch z iných krajín Schengenu je za hranicu považované letisko.

Z právneho hľadiska by podľa GdP bolo tiež neisté, ako dlho by mohli migrantov zadržiavať. Zákon totiž určuje, že ľudia môžu byť zadržiavaní len 24 hodín, ak nie sú dôkazy, že spáchali trestný čin, uviedol Radek s tým, že za takýto krátky čas nemožno, najmä počas víkendov, dospieť k potrebným dohodám o navrátení migrantov do iných krajín.

Aj rozhodnutie, či žiadateľ o azyl už podlieha azylovému konaniu v inom štáte EÚ, je „v praktickej službe kontroly hraníc sotva možné urobiť v potrebnej rýchlosti“, konštatuje analýza. Plány nemeckej vlády, avizované po ostrom spore koaličných strán okolo azylovej politiky, hovoria o tom, že zadržaní migranti, ktorí už podali žiadosť o azyl v inej krajine EÚ, by mali byť umiestnení v tranzitných centrách, odkiaľ by ich mali do príslušného štátu vrátiť.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #polícia #migrácia