Francúzi prijali prvých migrantov z lode Lifeline, všetci majú právo na azyl

Do Francúzska z Malty priletela skupina 52 žiadateľov o azyl, ktorých pri líbyjských brehoch vzala na palubu loď Lifeline rovnomennej nemeckej humanitárnej organizácie. Informovala o tom agentúra AFP. Pred budovou maltského súdu, kde pokračuje proces s kapitánom lode, pripravujú aktivisti demonštráciu, napísal denník Times of Malta.

05.07.2018 15:24
EUROPE-MIGRANTS/MALTA-NGO Foto: ,
Ľudia z organizácie Lifeline držia transparent s nápisom "Zachraňujeme ľudské životy" a protestujú pred maltským súdom, kde prebieha proces s kapitánom lode Lifeline Clausom-Petrom Reischom.
debata (29)

Utečenci prileteli ráno na parížske letisko Charlesa de Gaulla. Francúzsky úrad pre ochranu utečencov a osôb bez štátnej príslušnosti (OFPRA) u všetkých z nich „už po ich príchode na Maltu“ zistil, že majú právo na azyl. V skupine je 42 Sudáncov, traja Eritrejci a tiež ľudia zo Somálska, Čadu, Toga a Pobrežia Slonoviny, spresnil riaditeľ OFPRA Pascal Brice.

Prichádzajúci by mali veľmi rýchlo získať štatút utečenca, uviedol riaditeľ Generálneho riaditeľstva pre cudzincov pobytom vo Francúzsku Raphaël Sodini. Okrem Francúzska a Malty utečencov s právom na azyl prijme Taliansko, Luxembursko, Portugalsko, Írsko, Holandsko, Belgicko a Nórsko.

Kapitána súdia

Loď Lifeline zadržala Malta minulý týždeň v stredu, keď jej umožnila vstúpiť do prístavu so zhruba 230 migrantov z Afriky. S tými loď plávala týždeň po Stredomorí, pretože ich odmietlo prijať Taliansko, kam mala loď namierené, a spočiatku ich odmietala aj Malta. Tá sa ale nakoniec dohodla s niekoľkými krajinami EÚ, že si utečencov rozdelia a loď prijali. Zároveň ju ale zadržala a jej kapitána Clausa-Petera Reischa postavila pred súd.

Maltská prokuratúra kapitána viní okrem iného z toho, že porušil zákon, keď nedbal na pokyny talianskej pobrežnej stráže, aby pri Líbyi migrantov nenaloďoval. Taliani mu oznámili, že pre nich príde líbyjská pobrežná stráž. Organizáciu Lifeline viní Malta z chybnej registrácie plavidla.

Hovorkyňa organizácie Sea Watch Giorgia Linardiová obvinila maltské úrady, že sa snažia vytvoriť také podmienky, aby sa do záchrany migrantov mimovládne organizácie nepúšťali. Zároveň ju obvinila zo zodpovednosti za ďalšie úmrtia migrantov v mori, ku ktorým dochádza kvôli nedostatočne rýchlemu zásahu väčších záchranných lodí.

Pred budovou súdu, kde sa koná proces s kapitánom Reisch sa zhromaždili manifestanti. Tí na miesto priniesli plastové vrecia určené pre mŕtvych. Nápisom „500 mŕtvych za jediný týždeň“ na jednom z nich chcú podporiť svoje stanovisko, že blokáda humanitárnych organizácií len povedie k nárastu počtu obetí.

Za tento rok zomrelo pri ceste z Afriky do Európy cez Stredozemné more najmenej 1 405 ľudí, uvádza Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Malta #migranti #loď Lifeline