Britský pár sa novičokom zrejme nenakazil v otvorenom priestore

Predmet kontaminovaný paralytickou látkou novičok, ktorým sa priotrávil britský pár, celkom iste nemohol byť v otvorenom priestore, pretože by sa jed vplyvom dažďa a slnečného žiarenia postupne rozpadal. S odvolaním sa na nemenovaného vládneho vedca o tom informoval portál BBC.

06.07.2018 06:52 , aktualizované: 20:09
británia, novičok, polícia Foto: ,
Vyšetrovatelia na mieste, kde došlo k otrave novičokom.
debata (271)

Túto hypotézu podporil ďalší vývoj vo vyšetrovaní: vyšetrovatelia v izolačných kombinézach vykonali prehliadku ubytovne pre bezdomovcov v Salisbury, ktorá bola predtým evakuovaná a v ktorej bývala priotrávená žena.

V hosteli podľa médií bývala 44-ročná Dawn Sturgessová. Jej 45-ročného partnera Charlieho Rowleyho opísal jeden jeho známy ako zberateľa odpadkov, ktorý neváhal zdvihnúť zo zeme aj odhodený ohorok cigarety a ktorý prehľadával koše na odpadky s nádejou, že by v nich našiel niečo pre seba užitočné.

To vyvoláva podľa agentúry AP dohady, že sa do jeho rúk mohli dostať vyhodené ampulky, ktoré mohli obsahovať novičok. Ten mohol byť predtým použitý pri marcovom útoku v Salisbury proti ruskému dvojitému agentovi v britských službách Sergejovi Skripaľovia jeho dcére Julii.

Odborníci tvrdia, že tekutina novičoku s objemom snehovej vločky stačí na zabitie človeka v priebehu niekoľkých minút. Vystopovať také malé množstvo jedovatej látky je preto veľmi ťažké.

Polícia zatiaľ iba uviedla, že pár sa otrávil pri manipulácii s kontaminovaným predmetom. Ten podľa citovaného vedca musel byť uložený v uzavretom prostredí, inak by toxická látka degradovala. Prípadom sa zaoberá zhruba stovka ľudí. Prehliadky pokračujú na ďalších miestach v Salisbury i Amesbury.

Sturgessovú potom, čo sa zrútila, odviezli sanitkou z domu v zhruba desať kilometrov vzdialenom meste Amesbury. Neskôr sanitka prišla na rovnaké miesto aj pre kolabujúceho Rowleyho.

Rowleyho priateľ Sam Hobson vypovedal, že s Rowleym po prevoze Sturgessovej išiel do lekárne vyzdvihnúť lieky na predpis a po návrate začali plánovať návštevu nemocnice. Rowley sa však zrazu začal správať zvláštne, začalo mu byť veľmi teplo, potil sa, očerveneli mu oči a z úst mu kvapkali sliny, tak mu zavolal záchranku.

Londýn zo zodpovednosti za otravu Skripaľovcov obvinil Moskvu, ruské vedenie však akýkoľvek podiel na chemickom útoku poprelo. Lekárom sa podarilo Skripaľa a jeho dcéru Juliu zachrániť, obaja už opustili nemocnicu.

Británia zatiaľ neoznámila, aké kroky proti Rusku teraz podnikne. Uviedla však, že sa chce poradiť so svojimi spojencami. Britský minister vnútra Sajid Javid od Moskvy žiada vysvetlenie toho, čo presne sa v Británii stalo. Takisto obvinil Rusko, že si z Británie urobila smetisko jedov.

271 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Novičok