Nad britským parlamentom sa bude vznášať Trumpova karikatúra

Počas návštevy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Londýne na budúci týždeň sa zrejme bude pri tamojšom parlamente vznášať nafukovacia Trumpova karikatúra.

06.07.2018 09:23 , aktualizované: 20:12
baby trump Foto: ,
Karikatúra na Donalda Trumpa - Baby Trump.
debata (19)

Akciu skupiny, ktorá sa označuje za umeleckých antifašistických aktivistov, povolil londýnsky starosta. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že aktivisti ešte potrebujú povolenie polície a správy letovej prevádzky.

Šesťmetrová žltooranžová figurína, ktorej jej autori hovoria Bábätko Trump (Trump Baby), by sa mohla v blízkosti britského parlamentu vznášať 30 metrov nad zemou už 13. júla ráno. V ten deň bude americký prezident v Londýne na pracovnej návšteve.

Podľa organizátorov starosta Sadiq Khan najprv nechcel akciu s obrím balónom povoliť. „Ale vďaka obrovskej podpore verejnosti zrejme radnica našla zmysel pre humor,“ uviedol Leo Murray. Podľa agentúry AFP získali aktivisti pod príslušnú petíciu vyše 10 000 podpisov.

„Starosta podporuje právo na pokojný protest, ktorý môže mať veľa rôznych podôb,“ povedal Khanov hovorca. Podľa neho sa tím z radnice stretol s organizátormi a povolil im využiť na akcii časť námestia pri parlamente. Hovorca starostu ale dodal, že demonštranti ešte potrebujú povolenie polície a správy letovej prevádzky.

Trump bude zväčša na vidieku

Program amerického prezidenta počas jeho návštevy Británie sa bude odohrávať na vidieku, v Londýne iba prenocuje. Vyplýva to z itinerára jeho cesty, ktorý zverejnil úrad britskej premiérky Theresy Mayovej.

Trump priletí do Británie vo štvrtok 12. júla z Bruselu, kde sa koná summit NATO. Premiérka Mayová pohostí amerického prezidenta a jeho manželku Melaniu na slávnostnej večeri v Blenheim Palace (neďaleko Oxfordu), vo vidieckom sídle, kde sa v roku 1874 narodil Winston Churchill. Potom prezidentský pár prenocuje v londýnskej rezidencii amerického veľvyslanca.

V piatok 13. júla navštívi Trump spolu s Mayovou vidiecke sídlo britských premiérov v Chequers, ktoré leží asi 65 kilometrov od Londýna. Po pracovnom obede oboch štátnikov je naplánovaná tlačová konferencia. V piatok popoludní by sa mal Trump na hrade Windsor stretnúť s kráľovnou Alžbetou II.

Z Británie odcestujú Trumpovci v piatok večer do Škótska, kde vlastní americký prezident dve golfové ihriská a kde strávi víkend. V pondelok potom čaká Trumpa schôdzka s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Helsinkách.

Napokon príde

Mayová pozvala Trumpa na štátnu návštevu Británie už po jeho inaugurácii vlani v januári, keď ju ako prvého zahraničného štátnika prezident prijal v Bielom dome. Po veľkých protestoch britskej verejnosti proti Trumpovmu príchodu pre jeho imigračnú politiku bola návšteva zmenená na pracovnú. Tento rok vo februári mal Trump v Británii otvoriť novú budovu amerického veľvyslanectva, túto návštevu však zrušili.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Donald Trump