Francúzska Štátna rada neodporúča zakázať umelé oplodnenie pre lesbické páry

Štátna rada, najvyššia inštancia správneho súdnictva vo Francúzsku, došla k záveru, že neexistujú právne dôvody na to, aby ženy bez partnera a lesbické páry nemohli mať prístup k metódam umelého oplodnenia. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestny denník Le Figaro.

06.07.2018 10:08
debata (11)

Vláda francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona už vlani uviedla, že chce zmeniť v súčasnosti platný zákon, ktorý nedovoľuje heterosexuálnym párom, ktoré trápi neplodnosť, podstúpiť umelé oplodnenie. K tejto metóde majú prístup ženy v krajinách ako Británia, Belgicko či Španielsko.

Štátna rada, poradný orgán francúzskej vlády, svoj posudok o plánovanom preskúmaní príslušného zákona predloží premiérovi v piatok.

V posudku sa neuvádzajú nijaké dôvody, prečo by rozšírenie tohto práva – povoliť všetkým ženám podstúpiť umelé oplodnenie – bolo v rozpore s ústavou alebo právnym systémom, uviedli noviny.

Hovorca Štátnej rady sa k prípadu zatiaľ nevyjadril.

Ak sa to potvrdí, Štátna rada by otvorila dvere významnému rozšíreniu práv homosexuálov vo Francúzsku, píše Reuters.

Francúzsko legalizovalo manželstvo ľudí rovnakého pohlavia v roku 2013. V krajine, o ktorej sa predpokladalo, že vplyv katolíckej cirkvi tam už slabne, vyvolal však tento zákon oveľa búrlivejšiu debatu než len očakávaný odpor stúpencov konzervatívnej francúzskej opozície.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #umelé oplodnenie #heterosexuáli