OPCW: Vo vzorkách zo sýrskej Dúmy nebola nervovo paralytická látka

Vo vzorkách z miesta aprílového útoku na sýrske mesto Dúmá sa nepreukázala nervovo paralytická látka, akou je napríklad sarin. V dvoch vzorkách však boli zvyšky po chlóre. Tvrdí to predbežná správa expertov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorú organizácia zverejnila na svojich internetových stránkach.

06.07.2018 21:07
sýria, dúmá, dieťa Foto:
Záchranár nesie mŕtve telo dieťaťa po chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá na predmestí Damasku. Archívna snímka.
debata (66)

Experti z OPCW skúmali tkanivá obetí a vzorky z miesta, kde pri útoku zomrelo 40 ľudí. Tiež hovorili so svedkami bombardovania. Vzorky podrobili analýze v laboratóriu v Holandsku a v národných laboratóriách členských krajín tejto organizácie.

„Nenašla sa žiadna neurotoxická organofosforová zlúčenina, a to ani v prírodných vzorkách z miesta ani vo vzorkách z tiel údajných obetí,“ uvádza sa v správe OPCW. „Vo vzorkách z miest 2 a 4 však boli identifikované zvyšky chlóru spolu s rezíduami výbušnín. Význam týchto údajov je však ešte predmetom vyšetrovania,“ uvádza tiež správa, ktorá sa označuje ako predbežná a ktorá tvrdí, že po nej bude nasledovať ešte správa záverečná.

Zvyšky chlóru boli podľa správy nájdené v rozbombardovanej budove na miestach 2 a 4, kde boli podľa expertov priemyselné plynové fľaše na najvyššom poschodí. V správe sa píše, že spojenie týchto plynových fliaš sa skúmanou udalosťou je stále predmetom vyšetrovania, rovnako ako zostáva zistiť, ako sa na miesto fľaše dostali.

Mesto Dúmá, ktoré bolo začiatkom apríla poslednou baštou povstalcov v oblasti východná Ghútá pri Damasku, bombardovali sýrska vládne vojská 7. apríla. Podľa organizácie Biele prilby, napojenej na povstalcov, vtedy sýrsky režim použil chemické zbrane. To isté tvrdia aj niektoré západné krajiny, vrátane USA, Nemecka či Francúzska. Damask a jeho spojenec Rusko to odmietajú. USA, Británia a Francúzsko v reakcii na útok v Dúme bombardovali 14. apríla niekoľko sýrskych vládnych objektov, podľa USA spojených s používaním chemických zbraní (výskumné centrum, údajné skladisko chemických zbraní a vojenské zariadenia).

Rusko a sýrska vláda už pár dní po útoku pozvali inšpektorov z OPCW, aby útok vyšetrili. Experti sa však na miesto dostali až 21. apríla. Sýrska opozícia a niektoré západné štáty Moskvu a Damask vinila z toho, že expertom schválne bránili v prístupe.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #OPCW #mesto Dúmá #chemický útok v meste Dúma