Záplavy v Japonsku si vyžiadali najmenej 48 mŕtvych

Najmenej 48 mŕtvych si vyžiadali silné dažde na západe Japonska. Bilancia zrejme nie je konečná. Podľa miestnych médií je totiž ďalšia päťdesiatka ľudí stále nezvestná.

07.07.2018 08:40 , aktualizované: 14:57
japonsko, dažde, povodne, lejaky Foto:
Prudké dažde sužujú juhozápadné časti Japonska.
debata

Japonský meteorologický ústav JMA vydal v dôsledku nepriaznivého počasia varovanie pre obyvateľov v štyroch prefektúrach na západe hlavného japonského ostrova Honšu. Meteorológovia označili dažde za „historické“ a varovali pred zosuvmi pôdy, stúpajúcou hladinou riek a silným vetrom.

V meste Motojama na ostrove Šikoku, približne 600 kilometrov od Tokia, spadlo za 24 hodín 583 milimetrov zrážok, informoval meteorologický ús­tav.

Prudké dažde sužujú juhozápadné časti Japonska. Foto: SITA/AP, Shingo Nishizume
japonsko, dážď, povodne, búrky, lejaky Prudké dažde sužujú juhozápadné časti Japonska.

Medzi obeťami bol muž, ktorý spadol z mosta do rieky v meste Hirošima na západe Japonska a tiež 77-ročný muž, ktorého v meste Takašima, asi 56 kilometrov východne od Kjóto, strhlo do kanála.

V dôsledku zosuvov pôdy zostalo v kritickom stave päť zranených v prefektúrach Ehime, Hirošima a Jamaguči.

Do sobotného rána úrady nariadili z postihnutých oblastí evakuovať viac ako 1,6 milióna ľudí pre obavy z ďalších zosuvov a záplav, pričom 3,1 miliónom ďalším odporučili z bezpečnostných dôvodov odísť zo svojich domovov.

Do záchrannej operácie sa zapojilo približne 48 000 policajtov, hasičov a príslušníkov Japonských sebaobranných síl (JSDF).

Juhozápad Japonska zasiahol v uplynulých dňoch silný tajfún Prapiroon, ktorý po sebe zanechal následky aj na ostrovoch Okinava a Kjúšu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #lejaky