KĽDR: Rokovania s Pompeom boli poľutovaniahodné

Za "poľutovaniahodné" označila v sobotu Severná Kórea rokovania na vysokej úrovni medzi USA a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) v Pchjongjangu, na ktorých sa za americkú stranu zúčastnil minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Washington ďalej obvinila, že sa snaží jednostranne prinútiť KĽDR, aby sa vzdala svojich jadrových zbraní.

07.07.2018 14:21 , aktualizované: 17:20
južná Korea Trump Kim Summit Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (14)

Severná Kórea zverejnila stanovisko, citované agentúrou AP, iba niekoľko hodín po tom, ako americký diplomat Pompeo skončil s vysokopostavenými predstaviteľmi KĽDR rokovania o denuklearizácii krajiny. Pompeo oznámil pokrok v rokovaniach a dohodu o ďalších stretnutiach, ako aj vytvorenie pracovných skupín.

„Domnievam sa, že sme pokročili vo všetkých častiach našich diskusií,“ povedal americký minister novinárom pred odletom z KĽDR do Tokia. Na rokovaniach dosiahli taktiež „dobrú dohodu o časovom pláne“ denuklearizáci­e KĽDR.

Severná Kórea však priebeh rozhovorov komentovala omnoho kritickejšie. Spojené štáty podľa nej zradili ducha júnového summitu prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom tým, že majú „jednostranné a zlodejské“ požiadavky na úplnú, overiteľnú a nezvratnú denuklearizáciu Severnej Kórey.

„Očakávali sme, že americká strana ponúkne konštruktívne opatrenia, ktoré by pomohli vybudovať dôveru založenú v duchu summitu lídrov,“ píše sa vo vyhlásení nemenovaného hovorcu severokórejského ministerstva zahraničných vecí, ktoré zverejnila oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Výsledok následných rozhovorov však bol podľa Pchjongjangu „veľmi znepokojujúci“, mohol by „odradiť našu ochotu na denuclearizáciu, ktorá bola pevná“.

Podľa Pompea boli rokovania produktívne

Rokovania poli podľa amerického ministra zahraničia „produktívne“, pričom v mnohých oblastiach došlo k „veľkému pokroku“. Zdôraznil však, že „bude ešte potrebné urobiť veľa práce“.

Pompeo ďalej oznámil, že s Kim Jong-čcholom sa dohodli na vytvorení tzv. pracovných skupín, ktoré si obe strany vytvoria na riešenie konkrétnych problémov.

Tím Pentagónu sa podľa šéfa americkej diplomacie so severokórejskými predstaviteľmi stretne približne 12. júla na hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou na tému vrátenia ostatkov vojakov. Čoskoro sa tiež uskutočnia rozhovory na pracovnej úrovni o zničení testovacieho zariadenia raketových motorov.

Hlavné záväzky vyplývajúce zo singapurského summitu KĽDR-USA sa týkajú „úplnej denuklearizácie“ Kórejského polostrova a náčrtu, ako by mohli vyzerať transformované vzťahy medzi USA a KĽDR.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #denuklearizácia Kórejského polostrova