V Thajsku z jaskyne zachránili prvé štyri deti, ďalšie až v pondelok

Potápači podieľajúci sa na záchrannej operácii v thajskom jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non, kde 23. júna uviazlo 12 chlapcov s trénerom, potrebujú 10 až 20 hodín na prípravu novej misie, povedal novinárom guvernér provincie Čiang Rai. Narongsak Osatanakorn dodal, že operácia má omnoho lepší priebeh, než sa očakávalo. Akciu podľa neho pozastavili na najmenej desať hodín. Na operácii sa podľa guvernéra podieľalo 50 zahraničných a 40 thajských elitných potápačov.

08.07.2018 08:06 , aktualizované: 16:22
thajsko Foto: ,
Zachránené deti prevážali sanitky.
debata (43)

Thajské úrady medzičasom znížili počet v nedeľu zachránených mladých futbalistov zo zatopeného jaskynného komplexu z pôvodne avizovaných šiestich na štyroch.

Svetové médiá s odvolaním sa na thajských predstaviteľov pôvodne informovali o šiestich zachránených chlapcoch. Guvernér v nedeľu povedal, že v starostlivosti lekárov sa v nemocnici nachádzajú štyria. Všetci sú podľa neho v „perfektnom“ stave.

Všetkých štyroch zachránených chlapcov previezli do nemocnice, dodal. Prvý z nich vyšiel z jaskyne o 17.40 h miestneho času (12.40 SELČ). Chlapcov, ktorých v nedeľu potápači ako prvých dostali von, medzičasom letecky previezli do nemocnice 60 kilometrov južne od jaskyne. Podľa informácií agentúry DPA je jedným z nich 13-ročný Mongkol Boonpiem.

Všetky zachránené deti prevážajú najskôr sanitkami do provizórnej nemocnice zriedenej v blízkosti jaskyne.

Austrálsky lekár, ktorí sa nachádza vo vnútri jaskyne spoločne s chlapcami rozhodol, že ako prvé pôjdu von najslabšie deti.

Deň „D“

Thajská vláda pred riskantnou operáciou zverejnila podrobnosti, ako budú deti vyvádzať von. S každým z chlapcov idú dvaja potápači a k ich ​​vybaveniu patria kyslíkové fľaše a dýchacie masky. Dvadsaťpäťročný tréner by mal byť v poslednej skupine evakuovaných.

Chlapci uviaznutí v thajskej jaskyni.
Jediný spôsob, ako dostať chlapcov von, je...
+8Záchranár kráča popri hadiciach, ktoré zo...

Chlapcov vyvádzajú únikovou cestou pozdĺž vopred natiahnutého lana. V tých najužších úsekoch je potrebné kyslíkové fľaše zložiť a potápači ich musia pomaly posúvať vpred. Znamená to, že nikto z chlapcov nie je ani na chvíľu osamotený. V niektorých miestach sú podľa dostupných informácií zaplavené priechody vysoké len asi 60 centimetrov.

Akonáhle sa dostanú do miesta označovaného ako tretia komora, kde si záchranári vytvorili základňu, môžu chlapci ďalej postupovať chôdzou. Miesto bolo v uplynulých hodinách natoľko vysušené, že z neho je možné dôjsť až k ústiu jaskyne, kadiaľ skupina dovnútra v júni vošla. Ku vchodu navozili ďalšie fľaše s kyslíkom.

Akcia sa začala v nedeľu o 10:00 tamojšieho času (05:00 SELČ). Počíta sa s tým, že celá operácia môže trvať zhruba dva až tri dni.

Tréning na suchu

Petr Vodička je jedným z dvoch českých hasičov vyslaných do Thajska. Pre Českú televíziu uviedol, že už v sobotu bolo vidieť prípravy potápačov.

„Vytvorili si improvizovaný model jaskynného systému, vrátane simulácie skladových priestorov na vzduchové fľaše, kde bude dochádzať k ich výmenám. Včera (v sobotu) cvičili všetko takzvane nasucho krok po kroku celé popoludnie,“ uviedol hasič.

Úzke a zaplavené chodby

Jediný spôsob, ako školákov dostať von, je brodiť sa temnými a úzkymi chodbami. Tie sú plné blata, silných prúdov a majú nedostatok kyslíka. Cesta von je veľmi komplikovaná, pretože je plná zákrut a zaplavených chodieb. Niektoré sú pritom široké necelý meter a na výšku nemajú viac ako 60 centimetrov.

Záchranársky tím si urobil základňu v tretej komore jaskynného komplexu, ktorá je od hlavného vchodu vzdialená asi 500 metrov. O ďalších 300 metrov ďalej sa vstupný priestor dramaticky zužuje.

Futbalisti a ich tréner sa pred stúpajúcou vodou uchýlili na miesto nazývané podľa známej thajskej pláže Pattája, ku ktorému vedie jeden z najužších priechodov v celom komplexe. Kúsok za touto oblasťou, vzdialenou približne 2,4 kilometra od hlavného vchodu, našli skupinu záchranári.

Jaskynný komplex sa nachádza pod horským masívom, ktorý vylučuje možnosť dostať sa k skupine pomocou vrtov. Dopraviť na miesto nevyhnutné vybavenie by bolo ťažké a časovo náročné.

V uplynulých dňoch preto začali so základným výcvikom, aby sa zo zaplavených priestorov dokázali s pomocou dostať von. Niektorí z chlapcov ani nevedia plávať a nikto z nich sa doteraz nepotápal s prístrojom.

Záchranári potrebujú päť hodín na to, aby sa od vchodu do jaskyne dostali ku skupine, a šesť hodín na cestu späť. Počíta sa tiež s hodinovým odpočinkom.

Najťažší pre chlapcov je prvý úsek cesty, ktorý vedie do tretej komory, teda do základne záchranárov. Práve tam majú mať aj prestávku. Zvyšok cesty potom môžu kráčať, aj keď bahnitým a niekde aj zatopeným priestorom.

Záchranári bojujú s vodou a časom

Guvernér povedal, že mierne počasie a klesajúca hladina vody v posledných dňoch vytvorili optimálne podmienky pre „podvodnú“ evakuáciu. Opätovný dážď by však túto príležitosť mohol zmariť.

Thajské úrady ráno evakuovali z dôvodu záchrannej operácie oblasť okolo zatopenej jaskyne. „Vy, ktorí sa nepodieľate na záchrannej operácii, opustite prosím okamžite priestor,“ citovala agentúra Reuters policajta, ktorý sa prihovoril davu pomocou ampliónu. Oblasť preto museli opustiť aj spravodajské štáby.

Chlapci vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný tréner zmizli 23. júna, keď sa vydali preskúmať jaskynný komplex v blízkosti hranice s Barmou. Skupinu v jaskyni našli po deväťdňovom pátraní 2. júla. Počiatočnú radosť z toho, že celá skupina je nažive, stlmila starosť, ako všetkých dostať von. V Thajsku je medzi júlom a novembrom obdobie dažďov, po výdatných zrážkach môže voda v jaskyni stúpnuť a priestor zaplaviť.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #thajskí futbalisti