V Turecku prepustili 18-tisíc štátnych zamestnancov

Turecko v nedeľu vydalo dekrét, na základe ktorého bolo prepustených viac ako 18 000 štátnych zamestnancov, najmä policajtov a vojakov. Podľa médií ide o posledné neštandardné opatrenie prijaté v rámci výnimočného stavu, ktorý bol v Turecku obnovovaný od pokusu o štátny prevrat v roku 2016. Prezident Recep Tayyip Erdogan po júnovom víťazstve vo voľbách oznámil, že Turecko už výnimočný stav potrebovať nebude. Podľa tureckých médií má byť zrušený v pondelok.

08.07.2018 10:30
Recep Tayyip Erdogan vyhral prezidentské voľby. Foto: ,
Prezident Recep Tayyip Erdogan po júnovom víťazstve vo voľbách oznámil, že Turecko už výnimočný stav potrebovať nebude.
debata (13)

Výnimočný stav bol od júla 2016 po troch mesiacoch obnovovaný, súčasný termín vyprší 18. júla. Po neúspešnom pokuse o prevrat prišlo podľa OSN v Turecku o prácu vyše 100 000 štátnych zamestnancov a ďalšie tisíce ľudí skončili vo väzení. Viac ako 50 000 Turkov bolo obvinených a na súdne procesy čakajú za mrežami.

Podľa nového dekrétu príde o prácu ďalších 18 632 ľudí, z ktorých vyše 9 000 sú policajti a 6 000 príslušníci armády. Na zozname je ďalej asi 1 000 zamestnancov ministerstva spravodlivosti a 650 ľudí, ktorých zamestnáva ministerstvo školstva. Dekrét tiež nariaďuje uzavrieť 12 spolkov, troje noviny a jednu televíznu stanicu. Mení tiež predchádzajúce opatrenia a umožňuje znovu v štátnych službách zamestnať 148 ľudí prepustených pri podobných čistkách v minulosti.

Turecké médiá uvádzajú, že výnimočný stav bude zrušený v pondelok, až Erdogan zloží prísahu a začne svoj ďalší mandát. Zrušenie výnimočného stavu sľuboval už v kampani.

Od pondelka začne tiež platiť nový, prezidentský politický systém, ako to umožňuje úprava ústavy, ktorú Turci schválili vlani v referende. Moc bude výraznejšie sústredená v rukách prezidenta, ktorý bude po zrušení funkcie premiéra môcť zostaviť vládu, vydávať dekréty a stanovovať rozpočet.

Mimovládna organizácia Human Rights Joint Platform zistila, že od puču do tohtoročného marca bolo v Turecku prepustených viac než 112 000 ľudí, medzi nimi 8 000 vojakov, 33 000 zamestnancov ministerstva školstva a 31 000 pracovníkov ministerstva vnútra. Tisíce ďalších preradili na nižšie pozície. Opozícia v týchto čistkách vidí snahu umlčať všetky kritické hlasy.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #prezidentský systém #pokus o prevrat v Turecku