Počet obetí záplav v Japonsku stúpol už na 81

Počet obetí prudkých dažďov, ktoré už tri dni sužujú juhozápadnú časť Japonska, vzrástol v nedeľu na 81. Najmenej 58 ľudí je nezvestných, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na japonské médiá.

08.07.2018 16:03 , aktualizované: 17:06
japonsko, záchrana, dažde, lejaky, povodne Foto: ,
Najviac postihnuté sú prefektúry Okajama, Hirošima a Jamaguči.
debata

Lejaky spôsobili zosuvy pôdy a povodne, v dôsledku čoho vo svojich domovoch či na strechách budov zostalo uviaznutých mnoho ľudí. V najviac postihnutých oblastiach na západe Japonska záchranári pri operáciách používajú vrtuľníky a člny. V meste Kurašiki zachránili vyše 2000 ľudí, pátranie po ďalších nezvestných pokračuje.

Úrady zrušili varovania pred prudkým dažďom, ktoré v dôsledku nepriaznivého počasia vydali pre obyvateľov v 11 prefektúrach. Varujú však pred zosuvmi pôdy aj v prípade, že dažde ustúpia, nakoľko kalamita sa javí byť najhoršou za posledné desaťročia.

Japonský meteorologický ústav uviedol, že kumulatívne zrážky po troch hodinách lejaku v jednej oblasti prefektúry Kóči dosiahli 26,3 centimetra, čo je najvyššia hodnota zaznamenaná od začiatku sledovania týchto údajov v roku 1976.

Stanovenie presného počtu obetí je náročné vzhľadom k rozlohe oblasti postihnutej dažďami, záplavami a zosuvmi pôdy.

Japonská vláda v kancelárii premiéra zriadila núdzové centrum. Do záchranných operácií sa doposiaľ zapojilo približne 54 000 vojakov, policajtov a hasičov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #záplavy