Taliansko chce svoje prístavy uzavrieť aj pre lode Frontexu s migrantmi

Zakázané zakotviť v talianskych prístavoch by mali mať aj zahraničné lode, ktoré sa zúčastňujú na európskych misiách záchrany migrantov v Stredozemnom mori. Tento zámer avizoval v nedeľu taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini.

08.07.2018 19:36
loď, migrant Foto: ,
Migranti na palube lode organizácie Open Arms na ceste do Európy. Archívna snímka.
debata (24)

Salvini už uzavrel talianske prístavy pre plavidlá mimovládnych humanitárnych organizácií zachraňujúce migrantov, ktoré obvinil zo spriahnutia s pašerákmi ľudí v Líbyi.

V nedeľňajšom vyjadrení na sociálnej sieti dodal, že novú požiadavku Talianska predostrie na budúcotýždňovom stretnutí ministrov vnútra členských štátov EÚ v rakúskom Innsbrucku.

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) vykonáva v Stredozemnom mori pátraciu a záchrannú operáciu, na ktorej sa zúčastňujú lietadlá a lode rôznych krajín. V sobotu loď írskych námorných síl Samuel Beckett dorazila do sicílskeho prístavu Messina so 106 migrantmi.

Salvini, šéf pravicovo-populistickej a protiimigračnej strany Liga Severu, chce ďalšie takéto privážanie migrantov do Talianska zastaviť a dosiahnuť, aby ich prijímali iné európske krajiny.

„Žiaľ, talianske vlády posledných 5 rokov podpísali dohody (výmenou za čo?), aby všetky tieto lode mohli vykladať imigrantov v Taliansku: s našou vládou sa hudba zmenila a ešte sa zmení,“ napísal Salvini na Facebooku.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Frontex #migrácia #Matteo Salvini