Von z jaskyne je už ôsmy chlapec, záchranná akcia v Thajsku pokračovala i v pondelok

Zdravotný stav pätice, ktorá zostáva naďalej v čiastočne zaplavenom jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non na severe Thajska, je "stále dobrý". Povedal to v pondelok večer šéf záchrannej operácie Narongsak Osottanakorn, ktorý je zároveň guvernérom provincie Čiang Rai.

09.07.2018 10:15 , aktualizované: 21:29
thajsko, jaskyňa, futbalisti Foto: ,
Záchranná operácia pokračuje.
debata (19)

Druhá etapa záchrannej misie trvala v pondelok deväť hodín, čiže o dve hodiny menej než prvá v nedeľu. Zúčastnilo sa na nej okrem príslušníkov thajského vojenského námorníctva 18 zahraničných potápačov. Guvernér dodal, že potápači už mali skúsenosti z predchádzajúceho dňa a vedeli, ako postupovať.

Guvernér na tlačovej konferencii oficiálne potvrdil, že z jaskyne vyviedli osem detí, píše agentúra AP. V pondelok zachránená štvorica mladých futbalistov je v bezpečí a lekári sa o nich starajú v nemocnici. Prvých štyroch chlapcov sa podarilo dostať na povrch už v nedeľu.

Prvé dve fázy záchrannej misie mali doteraz hladký priebeh, ďalšia etapa však bude „závisieť od okolností“, povedal zástupca veliteľa thajskej armády, ktorého citovala spravodajská televízia Sky News.

Vedúci predstaviteľ záchrannej operácie ďalej povedal, že vyvádzanie zostávajúcich štyroch chlapcov a ich 25-ročného trénera von z jaskyne môže byť rozdelené do jednej alebo viacerých operácií.

Thajská armáda taktiež požiadala verejnosť o trpezlivosť, pretože záchrana ostatných členov skupiny môže trvaj ešte nasledujúce tri dni.

Zariadenie, ktoré má pomôcť dostať chlapcov z...
Záchranári odčerpávajú vodu z jaskyne.
+18Chlapci uviaznutí v thajskej jaskyni.

Jaskynný komplex, z ktorého príslušníci armády aj počas intenzívnych lejakov stále odčerpávajú vodu, navštívil v pondelok thajský premiér Prajut Čan-o-Ča, aby potápačov, záchranárov, zdravotníkov, vojakov i dobrovoľníkov z Thajska a celého sveta podporil.

Premiér taktiež navštívil v nemocnici v meste Čiang Rai osem zachránených chlapcov.

V oblasti je oproti SELČ o päť hodín viac a naďalej tam intenzívne prší. Tropické búrky by mali prísť vo štvrtok, uviedla stanica BBC.

Skupina, v ktorej sú športovci vo veku medzi 11 až 16 rokov a ich 25-ročný tréner, sa nachádza viac ako štyri kilometre od ústia jaskyne. Niektoré úseky trasy sú po odčerpaní vody schodné pešo, najmenej kilometrový úsek musela však prvá štvorica chlapcov s potápačmi v nedeľu prekonať pod hladinou.

Chlapcov, ktorí v júni ustupovali stále hlbšie do jaskynného komplexu pred stúpajúcou vodou, záchranári objavili 2. júla. Odvtedy im nosili zásoby a pripravovali evakuáciu. Keďže niektorí z chlapcov nevedia plávať a vzhľadom na náročnosť terénu, v ktorom v piatok zahynul jeden z potápačov, sa uvažovalo aj o tom, že sa počká až do konca monzúnového obdobia, teda do jesene, aby chlapci mohli z jaskyne vyjsť pešo. Keďže v jaskyni začal ubúdať vzduch a hrozilo, že sa hladina vody opäť zdvihne, padlo rozhodnutie s evakuáciou neotáľať.

Pomôžu aj Holanďania

Dvojčlenný tím holandských drenážnych odborníkov, ktorých špecializáciou je rýchle odvodňovanie zatopených priestorov, dorazil v pondelok do Thajska v snahe pomôcť pri záchrane mladých futbalistov.

Spravodajský server DutchNews.nl informoval, že ide o odborníkov zo spoločnosti Van Heck so sídlom v Noordwolde. Spoločnosť súhlasila s vyslaním dvoch členov svojho personálu a vybavenia, ktoré má pomôcť pri odčerpávaní vody v zaplavených priechodoch jaskyne.

Edwin Rigthart zo spoločnosti Van Heck pre holandské médiá uviedol, že ak potápači nebudú schopní zachrániť ostatných chlapcov, jeho firma má po ruke „plán B“. Holandská firma má bohaté skúseností s nasadením veľkých mobilných čerpadiel v núdzových situáciách. V roku 2014 poslala 20 čerpadiel na odvodnenie zaplavených oblastí v Somersete na západe Anglicka, vlani úspešne testovala v Egypte čerpadlo, ktoré dokáže vyprázdniť veľký olympijský bazén za 15 minút.

Riaditeľ spoločnosti Jeroen van Heck prišiel do Thajska už v sobotu, aby preskúmal optimálne riešenia na odvodnenie zaplavených jaskýň.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #záchrana #thajskí futbalisti