Etiópia a Eritrea vyhlásili koniec vojnového stavu

Lídri Etiópie a Eritrey podpísali vyhlásenie o ukončení vojnového stavu medzi krajinami. Počas pondelkového summitu etiópsky prezident Isaias Afewerki a etiópsky premiér Abiy Ahmed zároveň súhlasili s obnovením obchodných a diplomatických vzťahov. Schôdzka sa konala v etiópskom hlavnom meste Asmara a bola prvým stretnutím lídrov zmienených štátov za takmer dvadsať rokov.

09.07.2018 15:18
debata (4)

Etiópia a Eritrea boli vo vojnovom stave od roku 1998, keď medzi nimi vypukla najsmrteľnejšia pohraničná vojna v Afrike, ktorá si vyžiadala vyše 70-tisíc obetí. Vojnu síce ukončila mierová dohoda z decembra 2000, ale Etiópia odmietla prijať rozhodnutie hraničnej komisie, ktorá vznikla v rámci zmienenej mierovej dohody, o pridelení sporných území, vrátane mesta Badme, Eritrei a odmietla odtiaľ stiahnuť svoje jednotky. Eritrea preto obvinila svojho suseda z násilnej okupácie jej území a odmietala rokovať, až kým Etiópia bezpodmienečne neprijme rozhodnutie komisie.

Prijatie podmienok mierovej dohody oznámila Etiópia v júni. Rozhodnutie prijať podmienky je zatiaľ najväčšou a najviac prekvapivou reformou premiéra Abiya Ahmeda, ktorý sa k mieru s Eritreou zaviazal krátko po tom, ako sa na jar ujal moci. Stretnutiu lídrov predchádzala cesta eritrejskej delegácie do etiópskej metropoly Addis Abeba.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Etiópia #Eritrea