Väznená vdova po čínskom nositeľovi Nobelovej ceny za mier odcestovala do Európy

Liou Sia, vdova po čínskom nositeľovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi, odcestovala po ôsmich rokoch domáceho väzenia z Číny do Európy. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na Liouovho brata Liou Chueja.

10.07.2018 08:44
debata (4)
Príslušník čínskych bezpečnostných zložiek sa... Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
čína, Liou Sia Príslušník čínskych bezpečnostných zložiek sa pokúša zastaviť fotografa vo fotení budovy, kde v domácom väzení žila Liou Sia, vdova po čínskom nositeľovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi.

„(Moja) Sestra práve na poludnie odišla z Pekingu do Európy, aby začala svoj nový život. Vďaka každému, kto jej niekoľko rokov pomáhal a staral sa o ňu. Dúfam, že odteraz bude jej život pokojný a šťastný,“ napísal Liou Chuej na jednej zo sociálnych sietí. Čínsky novinár Kao Jü pre AP povedal, že Liou Sia má namierené do Berlína.

Vlády západných krajín a aktivisti už pred rokmi vyzývali Čínu na prepustenie poetky Liou Sia s tým, že nikdy nebola obžalovaná zo žiadneho zločinu.

Čínske úrady na ňu uvalili domácu väzbu v roku 2010, len niekoľko dní po tom, čo Nobelov výbor udelil jej manželovi Nobelovu cenu za mier, čo rozhnevalo čínsku vládu.

Liou Siao-po bol v tom čase vo väzení. Vlani v júli zomrel vo väzbe na rakovinu pečene, čo vyvolalo nové výzvy na prepustenie jeho vdovy z domáceho väzenia.

Čína odsúdila Liou-Siao-poa v roku 2009 na 11 rokov väzenia za podnecovanie na zvrhnutie štátnej moci, keď pomohol napísať manifest, ktorý vyzýva na politickú a ekonomickú liberalizáciu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Európa #Berlín #disidentka