Južná Kórea po desaťročiach dočasne zrušila cvičenie civilnej ochrany

Južná Kórea dočasne zrušila tohtoročné augustové cvičenie civilnej ochrany, ktorého cieľom je príprava civilného obyvateľstva na útok zo strany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Informovala o tom agentúra AP.

10.07.2018 09:32
debata (1)

Toto rozhodnutie Soulu prišlo po tom, čo Spojené štáty a Južná Kórea po summite amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una zrušili každoročné spoločné vojenské manévre.

Juhokórejské ministerstvo vnútra a bezpečnosti uviedlo, že dočasné zrušenie cvičenia civilnej ochrany nadväzuje na pozastavenie vojenského cvičenia v dôsledku nedávnych „zmien v juhokórejsko-severokórejských vzťahoch“ a iných bezpečnostných okolností. Ministerstvo dodalo, že v spolupráci s armádou vypracuje nový program cvičenia civilnej ochrany, ktorý sa začne realizovať od budúceho roka.

Okrem ochrany pred vojenským útokom budú súčasťou nového programu aj postupy v prípade prírodných katastrof či teroristických útokov.

Každoročné cvičenie civilnej ochrany sa v Južnej Kórei koná od roku 1968. Rok predtým sa totiž komando severokórejských špeciálnych síl pokúsilo spáchať atentát na vtedajšieho juhokórejského diktátora Pak Čong-huia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #KĽDR #Južná Kórea