Seehofer trvá na tranzitných centrách na nemecko-rakúskej hranici

Na nemecko-rakúskej hranici by mali v budúcnosti vzniknúť tranzitné centrá pre migrantov. Trvá na tom nemecký minister vnútra Horst Seehofer, ktorý predstavil plán svojho ministerstva pre zvládnutie migrácie.

10.07.2018 12:02 , aktualizované: 17:10
horst seehofer, Foto: ,
Nemecký minister vnútra Horst Seehofer prezentuje plán svojho ministerstva pre zvládnutie migrácie.
debata (3)

Seehofer niekoľkokrát zdôraznil, že ide o plán jeho úradu, a nie vládnej koalície. S ostatnými stranami podľa neho musia byť jeho návrhy ešte len prerokované.

Hlavným cieľom plánu je podľa Seehofera zabezpečenie poriadku a zaručenie humánnosti. „Žiadna krajina sveta nemôže neobmedzene prijímať utečencov,“ zdôraznil minister na úvod svojej prezentácie. Zdôraznil, že kľúčová je ochrana vonkajších hraníc EÚ, v čom má dôležitú úlohu agentúra Frontex. Seehofer ocenil, že to je jednou z priorít terajšieho rakúskeho predsedníctva EÚ.

Seehofer dal najavo, že trvá na pojme „tranzitné centrá“, hoci jedna z koaličných strán, Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD) také zariadenia odmieta. Seehofer plánuje, že na nemecko-rakúskej hranici vznikne „nový hraničný režim“, ktorý má zabrániť žiadateľom o azyl, za ktorých azylové konanie je zodpovedná iná krajina EÚ, vo vstupe do Nemecka. „Kvôli tomu zriadime tranzitné centrá, z ktorých budú žiadatelia o azyl vrátení priamo do príslušných krajín,“ sľubuje Seehofer v dokumente.

Seehofer od začiatku presadzoval zriaďovanie centier, v ktorých by sa priamo na hraniciach odohrávalo celé azylové konanie a v ktorých by mali svojich zástupcov príslušné úrady a súdy. Táto myšlienka ale nemá veľkú podporu ani v jednotlivých spolkových krajinách.

Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, Seehoferova Kresťanská únia (CSU) a SPD sa minulý týždeň dohodli na opatreniach na sprísnenie migračnej politiky. Plán spočíva v rýchlejšom návrate migrantov do tej krajiny EÚ, kde sa prvýkrát zaregistrovali. Do príslušných krajín majú byť vrátení pokiaľ možno do 48 hodín. Žiadne špeciálne tranzitné centrá však na hraniciach vznikať nemajú.

Problémom môžu byť dohody s ostatnými krajinami

Zrýchlené azylové konanie na hranici a vrátenie migrantov do krajín prvej registrácie však predpokladá uzavretie príslušných dohôd s týmito krajinami. Seehofer dnes povedal, že chce mať ešte tento mesiac jasno v tom, aké dohody budú s ostatnými štátmi EÚ uzavreté. Očakáva vraj „ťažké rozhovory“, ktoré ale majú šancu na úspech. „Čím menej môže urobiť Európa, tým väčší význam nadobúdajú národné opatrenia,“ podotkol minister.

To, čo Seehofer označuje ako „majstrovský plán“, je v skutočnosti "len chladný výpočet byrokratických priekov.
Süddeutsche Zeitung

Napríklad Taliansko sa opätovnému prijímaniu žiadateľov o azyl odmietnutých na nemecko-rakúskej hranici bráni. Severoafrické krajiny zase nechcú na svojom území tolerovať prijímacie centrá pre migrantov, zachránených v Stredozemnom mori. Tento koncept, ktorý je tiež súčasťou Seehoferovho plánu, pritom medzitým prijala za svoj aj Európska únia.

Podmienky získať azyl majú byť prísnejšie

Seehoferov plán obsahuje 63 bodov. Podľa jedného z nich má byť pri súdne trestaných páchateľoch ochrana poskytovaná Nemeckom dôkladne preskúmaná. Ak niekto uviedol, že mu v krajine pôvodu hrozí nebezpečenstvo, a napriek tomu túto krajinu navštívi počas azylového konania, má jeho žiadosť o azyl padnúť. Uchádzači ďalej majú mať podľa Seehoferových predstáv povinnosť aktívnejšie spolupracovať pri objasňovaní svojej totožnosti. So sankciami majú tiež počítať utečenci, ktorí sa riadne nezúčastňujú integračných kurzov.

Podľa zámerov ministra vnútra majú byť personálne posilnené súdy, okrem iného v záujme urýchlenia azylových konaní. Žiadatelia o azyl sa majú v budúcnosti podieľať na súdnych výkladoch.

Seehofera kritizovala koalícia aj opozícia

Prvé komentáre týkajúce sa Seehoferovho plánu poukazujú na to, že minister predstavil dokument v znení zo 4. júla, takže ho vedome neaktualizoval o výsledky koaličnej rady z 5. júla.

Seehofera za jeho plán kritizovala koaličná SPD aj opozícia. „SPD nemá žiadny záujem zažívať ďalšie letné divadlo CSU,“ povedal podpredseda koaličnej strany Ralf Stegner agentúre DPA. „Dodatočné rokovania s SPD nebudú,“ uistil Stegner. Šéf protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD) Alexander Gauland naopak Seehoferovi vyčítal, že jeho plán neznamená „žiadny obrat v migračnej politike“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #migračná kríza #tranzitné centrá