NATO a EÚ sa dohodli na užšej spolupráci

Európska únia a Severoatlantická aliancia budú spolupracovať ešte užšie než doteraz. Spoločnú deklaráciu v Bruseli deň pred summitom NATO podpísali generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg a predsedovia Európskej rady a Európskej komisie Donald Tusk a Jean-Clauder Juncker. Je to druhý podobný dokument - prvý bol podpísaný pred dvoma rokmi na aliančnom summite vo Varšave.

10.07.2018 13:10
Donald Tusk, Jens Stoltenberg, Jean-Claude Juncker Foto: ,
Zľava: Donald Tusk, Jens Stoltenberg a Jean-Claude Juncker podpísali dohodu o spolupráci medzi NATO a EÚ.
debata (13)

„Cieľ je jasný, chceme chrániť európskych občanov všetkými dostupnými prostriedkami a na to nie je lepší partner ako NATO,“ vyhlásil Tusk. Aj podľa predsedu komisie Junckera zdieľajú únia a aliancia rovnaký cieľ a čelia mnohým rovnakým výzvam.

Kľúčovou témou kooperácie oboch organizácií s mnohými spoločnými členmi sa v posledných mesiacoch stáva vojenská mobilita. NATO, ktoré v reakcii na zmenenú bezpečnostnú situáciu v Európe a jej okolí posilňuje svoje sily na východnom krídle bloku, potrebuje uľahčiť transport vojakov i vojenskej techniky naprieč Európou.

Zásadná je dostatočná nosnosť diaľničných mostov a možnosť bezproblémového využívania železníc, staníc, prístavov a letísk na vojenské účely.

EÚ sa ale spoločne s NATO sústredí aj na čo najväčšie obmedzenie byrokratických prekážok, ktoré presuny vojenských kolón komplikujú.

Európska únia a NATO, obe sídliace v Bruseli, sa k užšej spolupráci odhodlali až v posledných rokoch. Na summite vo Varšave v roku 2016 bol podpísaný prvý dokument o kooperácii v konkrétnych oblastiach, nakoniec sú ich viac ako štyri desiatky. Aliancia a EÚ tak spolupracujú na obrane pred kybernetickými a hybridnými hrozbami, ale aj napríklad pri boji s nelegálnou migráciou v Stredozemnom mo­ri.

Únia sa tiež v posledných mesiacoch sústredí na budovanie vlastnej trvalej posilnenej spolupráce v obrane medzi tými štátmi bloku, ktoré o to majú záujem. Aktivity EÚ, teda najrôznejšie spoločné projekty vždy niekoľkých štátov, majú „posilniť a doplniť“ aliančnú snahu o kolektívnu obranu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #obrana #summit NATO