Americká vláda narýchlo vracia malé deti rodinám prisťahovalcov

Americké úrady na poslednú chvíľu vracajú desiatky malých detí rodinám prisťahovalcov zadržaných po nelegálnom prekročení hranice do USA. Vláda prezidenta Donalda Trumpa sa pokúša stihnúť termín stanovený súdom pre navrátenie detí mladších ako päť rokov ich rodičom. Niektoré deti sa s rodičmi v termíne z rôznych dôvodov nestretú, uviedla agentúra Reuters.

10.07.2018 21:01
USA-IMMIGRATION/MEXICO Foto: ,
Salvadorský migrant Epigmenio Centeno drží ruku svojho trojročného syna Stevena Atonaya pred zariadením pre migrantov v Ciudad Juarez. Kvôli politike oddeľovania detí amerického prezidenta Donalda Trumpa sa rozhodol zostať so svojimi deťmi v Mexiku.
debata (5)

Viac ako 2-tisíc detí sa ocitlo v detenčných zariadeniach oddelených od svojich rodičov, keď Trump v máji zaviedol politiku nulovej tolerancie voči imigrantom prichádzajúcim do USA nelegálne. Keď médiá zverejnili zábery detí umiestnených v zamrežovaných celách, zdvihla sa v USA vlna kritiky voči tomuto postupu.

Trump v júni vydal nariadenie ukončujúce túto spornú prax. Kalifornský súd potom po žalobe jednej z mimovládnych organizácií stanovil termíny pre navrátenie detí rodinám. Kým všetky deti mladšie ako päť rokov mali byť vrátené do utorka, u starších majú úrady čas do 26. júla.

Vládni právnici podľa Reuters súdu oznámili, že 75 z približne stovky malých detí je možné vrátiť rodičom, pričom 38 z nich sa s rodinou bude môcť spojiť ešte v utorok.

V ďalších prípadoch to však podľa úradov nebude také jednoduché. Niektorí rodičia už boli deportovaní späť za mexickú hranicu, ďalší nemajú čistý trestný register, iní neboli schopní riadne preukázať svoj príbuzenský vzťah k deťom, tvrdí vláda.

Mnohí rodičia sa naproti tomu sťažujú, že nemajú o mieste zadržiavania svojich detí dostatok informácií. Podľa organizácií pomáhajúcich s opätovným stretnutím rodín panuje v mnohých prípadoch chaos. „Nemám žiadne podrobnosti kde, kedy a za akých podmienok,“ popísala prípad plánovaného navrátenia jedného zo salvádorských chlapcov rodičom advokátka jednej z organizácií na ochranu ľudských práv Beth Krauseová.

Sám Trump na otázky novinárov týkajúce sa konca súdom stanoveného termínu reagoval vyhýbavo. „Povedzte tým ľuďom, aby do našej krajiny neprichádzali nelegálne. To bude riešenie,“ vyhlásil prezident.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migranti #detskí migranti