Americký Senát podporil NATO v čase, keď Trump pristál v Bruseli

Americký Senát vystúpil na obranu Severoatlantickej aliancie potom, čo šéf Bieleho domu Donald Trump pred summitom NATO ostro kritizoval. Senátori v utorok schválili pomerom 97 ku 2 hlasom nezáväznú deklaráciu na podporu aliancie, informoval spravodajský server CNN. V utorok vo večerných hodinách zároveň Trump za sprísnených bezpečnostných podmienok pristál v Bruseli, kde sa koná dvojdňový summit Severoatlantickej aliancie.

11.07.2018 06:12 , aktualizované: 15:15
Donald Trump, Melania Trumpová Foto: ,
Americký prezident Donald Trump vystupuje so svojou manželkou Melaniou z lietadla na letisku v Bruseli.
debata (17)

Americkí senátori z radov demokratov i republikánov sa v utorok postavili na stranu Severoatlantickej aliancie, keď odhlasovali vyhlásenie na jej podporu. „Nikto by nemal pochybovať o odhodlaní Spojených štátov pri plnení záväzkov spoločnej obrany štátov NATO,“ uviedol demokratický senátor Jack Reed, ktorý je autorom vyhlásenia.

„Bohužiaľ bolo nutné vydať toto vyhlásenie, pretože niektorí z našich najbližších spojencov začali pochybovať o záväzkov USA týkajúcich sa spoločnej obrany. Prezident Trump niekoľkokrát nazval alianciu ‚zastaranou‘ inštitúciou. Naši spojenci si začínajú klásť otázky, či sa môžu spoliehať na to, že im USA v prípade krízy prídu na pomoc,“ dodal Reed.

Tiež vplyvný republikánsky senátor John Thune v rozhovore so CNN zdôraznil význam Severoatlantickej aliancie. „Domnievam sa, že je dôležité, aby sme ukázali silnú podporu NATO. Je to organizácia, ktorá slúži slobodomyseľným krajinám už vyše pol storočia,“ povedal.

Senátori vo svojom vyhlásení tiež vyzvali americkú vládu, aby „urýchlene dokončila komplexnú stratégiu na obranu proti nepriateľským aktivitám Ruska, ktoré sa snaží poškodiť dôveru v demokratické inštitúcie v Spojených štátoch a v ďalších krajinách sveta“.

Trump priletel do Bruselu

Senát hlasoval o deklarácii na podporu Severoatlantickej aliancie v rovnaký deň, čo Trump pricestoval do Bruselu na summit členských štátov NATO. Niekoľko dní potom sa Trump chystá stretnúť v Helsinkách s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Trumpovi kritici amerického prezidenta obviňujú, že má k Putinovi príliš blízko a nereaguje náležite na dôkazy o zasahovaní Ruska do posledných amerických prezidentských volieb.

Vodca republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell však vyhlásil, že na plánovanom stretnutí ruského a amerického prezidenta nevidí nič zlé. Mitchell tiež uviedol, že sa neobáva toho, že by Trump mal v úmysle ohlásiť odchod Spojených štátov z NATO.

Očakávania z priebehu summitu NATO sú v znamení napätia, aj pre postoj Bieleho domu, keďže Trump často vyčítavo reaguje na spojencov z Aliancie, že míňajú na obranu menej, ako by mali, a prenechávajú obranu Európy na amerických pleciach.

Trump pred odletom do Bruselu opätovne „rozladil“ svojich európskych spojencov, keď vo Washingtone uviedol, že jeho schôdzka s Putinom by mohla byť jednoduchšia ako summit NATO.

Dvojdňový summit

Prezidentské lietadlo značky Boeing 747, známe ako Air Force One, pristálo na národnom letisku v belgickej metropole o 21.03 h.

Lietadlo zostalo v nákladnom termináli spoločnosti Brucargo, kde Trumpa privítali nový veľvyslanec USA v Belgicku Ronald Gidwitz, americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová Hutchisonová a veľvyslanec USA pri EÚ Gordon Sondland.

Rakety smerujú do Európy

Americká armáda oznámila v utorok schválenie predaja rakiet do dvoch európskych krajín v čase, keď prezident USA Donald Trump pricestoval do Bruselu na summit NATO, na ktorom bude naliehať na spojencov, aby zvýšili obranné výdavky.

Navrhované obchody sa týkajú 200 striel vzduch-vzduch stredného doletu pre Britániu za odhadovaných 650 miliónov dolárov a 28 striel takéhoto typu pre Dánsko za 90 miliónov dolárov, informovala agentúra DPA.

Súhlas s predajom oznámila príslušná americká agentúra DSCA, podľa ktorej je hlavným dodávateľom spoločnosť Raytheon Missile Systems Company z Tucsonu v štáte Arizona. Kontrakt by v prípade finalizácie zahŕňal podporné vybavenie, údržbu a výcvik.

Británia a Dánsko požiadali o schválenie nákupu rakiet, ktoré podľa americkej strany pomôžu zvýšiť bezpečnosť spojencov z NATO.

Predaj schválilo ministerstvo zahraničných vecí USA, ktoré o tom v utorok upovedomilo Kongres, čo však ešte definitívne neznamená, že k dodávke rakiet dôjde, upozornila agentúra.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Donald Trump