Trump: Nie je fér, že chránime Európu pred Ruskom a tá s ním obchoduje

Európski spojenci v NATO by podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa mali zvýšiť svoje obranné výdavky okamžite. Terajší stav, keď USA bránia Európu pred Ruskom a pritom európske krajiny, napríklad Nemecko, platia Rusku vysoké sumy za zemný plyn, je podľa Trumpa voči Spojeným štátom neférový. Americký prezident Nemecko za jeho obchody s Ruskom ostro kritizoval pri schôdzke s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom pred summitom NATO v Bruseli.

11.07.2018 10:20 , aktualizované: 17:00
Trump NATO Summit merkel Foto: ,
Prezident USA Donald Trump a nemecká kancelárka Angela Merkelová rokovali na okraj summitu NATO v Bruseli.
debata (328)

„Chránime Nemecko, chránime Francúzsku, chránime všetky tieto krajiny a mnohé z nich idú, uzavrú dohodu o plynovode s Ruskom a platia miliardy dolárov do ruskej pokladnice. My ich máme chrániť proti Rusku, ale oni platia Rusku miliardy dolárov,“ vyhlásil Trump.

Nemecko je ruský zajatec, myslí si Trump

Nemecko podľa šéfa Bieleho domu bude zo 60 až 70 percent závislé od dovozu ruských energií. „To sa nikdy nemalo stať, ale Nemecko je úplne závislé od Ruska,“ povedal americký prezident s tým, že je to pre NATO veľmi zlá vec a je potrebné o tom s Nemeckom rokovať.

„Platíte miliardy a miliardy krajine, proti ktorej vás my máme chrániť. Každý o tom hovorí, po celom svete. My vás máme chrániť pred Ruskom, tak prečo mu platíte miliardy za energiu?“ pýtal sa na schôdzke s niekdajším nórskym premiérom Stoltenbergom Trump, ktorý tiež pripomenul, že bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder je vo vedení ruského Gazpromu.

Nemecko je podľa Trumpa fakticky ruský „zajatec“, aj preto, že sa rozhodlo zbaviť jadrových energetických zdrojov. NATO by sa malo energetickou závislosťou od Ruska podľa Trumpa zaoberať: „Máme chrániť Nemecko, ale to získava svoju energiu z Ruska. To mi vysvetlite. Ale ono to nejde vysvetliť, viete?“

Generálny tajomník NATO bol na druhej strane rokovacieho stola Trumpovým ostrým výpadom zjavne prekvapený. Obvykle stručné a dopredu pripravené komentáre do kamier pred začiatkom samotného rokovania nabrali pred stretnutím aliancie neobvyklý ráz priamej výmeny názorov.

Ostrá prestrelka na úvod

Stoltenberg Trumpovi pripomenul, že v NATO je 29 spojencov, sú medzi nimi niekedy rozpory a plynovod Nord Stream z Ruska do Nemecka je jedným z nich. „Napriek týmto rozporom sme boli vždy schopní sa spojiť pre kľúčovú vec, ktorou je spoločná obrana. Silnejší sme spoločne než každý zvlášť,“ povedal.

„Ale ako môžete hovoriť, že spoločne, keď krajiny získavajú energiu od človeka, pred ktorým chcete chrániť?“ Reagoval Trump. „Pretože chápeme, že pri spoločnom postupe sme vo vzťahoch s Ruskom silnejší,“ odpovedal generálny tajomník aliancie, ktorej vzťahy s Moskvou sú veľmi chladné od ruskej anexie Krymu a prístupu k ukrajinskej kríze v roku 2014.

Trump odpovedal, že európsky prístup len umožňuje Rusku bohatnúť. Štáty EÚ aj USA kvôli Ukrajine uvalili na Rusko určité ekonomické sankcie. Stoltenberg v ďalšej výmene názorov argumentoval tým, že aj počas studenej vojny západoeurópske krajiny obchodovali s vtedajším Sovietskym zväzom. „Obchod je skvelý, ale myslím, že energetika je úplne iný príbeh ako normálny obchod. A máte krajiny ako Poľsko, ktoré na to nepristúpili, pretože nechcú byť ruským zajatcom,“ reagoval Trump.

O plynovode nerozhoduje NATO

Stoltenberg novinárom po schôdzke s Trumpom povedal, že otázka plynovodu Nord Stream, ktorý privádza ruský plyn do západnej Európy, predovšetkým do Nemecka, a na ktorý majú európske krajiny rôzne názory, nie je vecou, o ktorej by mala rozhodovať Severoatlantická aliancia. Aliancia sa však podľa neho energetickou bezpečnosťou zaoberá, chápe vzťah medzi energetikou a bezpečnostnou problematikou a zdôrazňuje význam diverzifikácie dodávok.

Merkelová: Nemecko je slobodné, určuje si vlastnú politiku

Nemecká kancelárka sa po príchode na summit NATO snažila vyvrátiť Trumpove obvinenia, podľa ktorých vláda je v Berlíne pod ruským vplyvom. Novinárov v tejto súvislosti upozornila, že vyrastala v komunistickom východnom Nemecku.

„Bola som súčasťou Nemecka pod kontrolou Sovietskeho zväzu a dnes som veľmi šťastná, že ako Spolková republika Nemecko sme slobodní. Môžem teda povedať, že sami si môžeme určovať našu vlastnú politiku a robiť vlastné rozhodnutia, a to je veľmi dobré najmä pre ľudí vo východnom Nemecku,“ povedala Merkelová novinárom.

S odkazom na Trumpovu kritiku, týkajúcu sa výdavkov na obranu, Merkelová upozornila, že Nemecko dostatočne prispieva na chod Aliancie.

„Nemecko je druhým najväčším poskytovateľom vojenských jednotiek, najväčšiu časť našej vojenskej kapacity ponúkame v prospech NATO. Do dnešného dňa máme silnú angažovanosť v Afganistane, kde tiež bránime záujmy Spojených štátov,“ opísala situáciu.

Nemecká ministerka obrany: Na Trumpa sme si už zvykli

Voči kritike sa ohradila nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen, podľa ktorej má síce Nemecko s Ruskom obchodné väzby, nie je však jeho „zajatcom“, ako to povedal americký prezident. Ministerka tiež uviedla, že „na Trumpovu kritiku už sme zvyknutí“ a že „sa s ňou nejako vyrovnáme“.

Platíte málo, zopakoval Trump

Trump tiež zopakoval svoju staršiu výhradu, že USA vynakladajú na obranu ďaleko viac peňazí ako Nemecko, kde je to len okolo jedného percenta hrubého domáceho produktu.

Ostré slová amerického prezidenta prišli hneď na úvod série rokovaní s európskymi partnermi na summite, ktorého cieľom má byť v prvom rade demonštrovať trvajúcu jednotu transatlantického obranného spoločenstva.

Podľa Trumpa Američania na spoločnú obranu doplácajú desaťročia a na vec upozorňovali už jeho predchodcovia v prezidentskej funkcii. Nič sa však nezmenilo. „Je to veľmi nefér voči našej krajine, je to veľmi nefér voči našim daňovým poplatníkom. Myslím, že tieto krajiny musia pridať nie v desaťročnom období, ale mali by pridať hneď. Nemecko je bohatá krajina,“ vyhlásil americký prezident s tým, že Berlín by svoje obranné výdavky mohol bez problémov okamžite navýšiť. USA sa s terajším stavom podľa neho nezmieria.

Po kritike najlepší spojenci

Po ostrej kritike na adresu Nemecka sa Trump na okraj summitu stretol s Merkelovou. Novinárov šéf Bieleho domu uistil, že má s nemeckou kancelárkou veľmi dobrý vzťah. Podľa Merkelovej sa rokovania s Trumpom týkali migrácie a obchodu.

Trump stretnutie na okraj summitu NATO označil za „skvelé“. „Máme veľmi, veľmi dobrý vzťah s kancelárkou. Máme senzačný vzťah s Nemeckom,“ povedal. S Merkelovou podľa svojich slov rokoval o výdavkoch na obranu aj o obchode. Spomenul vraj takisto svoje výhrady k plynovodu Nord Stream.

Podľa Merkelovej sa na rokovaní s americkým prezidentom hovorilo aj o migrácii a rozvoji vzájomného obchodu. Nemecko a USA kancelárka označila za dobrých partnerov.

328 debata chyba
Viac na túto tému: #Jens Stoltenberg #Donald Trump #summit NATO #výdavky na obranu