Summit Trumpa s Putinom? Môže pomôcť znížiť riziko konfrontácie, verí Mayová

Schôdzka medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktorá sa uskutoční v pondelok 16. júla v Helsinkách, môže pomôcť znížiť riziko konfrontácie medzi Ruskom a Západom. Vyhlásila to v stredu večer v Bruseli v prvý deň dvojdňového summitu NATO britská premiérka Theresa Mayová.

12.07.2018 06:10
Theresa Mayová, Veľká Británia Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (6)

Poukazujúc na kauzu Skripaľ Mayová podľa agentúry AP uviedla, že je to príklad osvedčeného modelu ruského správania na „podkopanie našich demokracií a poškodenie našich záujmov vo svete“. K tomu ale dodala, že „otvorené komunikačné kanály medzi USA a Ruskom sú kľúčom k zvládnutiu rizík konfrontácie“.

Bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v Salisbury, kde Skripaľ žil.

Obaja boli následne celé týždne hospitalizovaní v kritickom stave, no ich stav sa napokon zlepšil, takže boli napokon prepustení do domáceho ošetrenia.

Británia z útoku na Skripaľovcov, pri ktorom bola podľa jej zistení použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu. Kauza vyvolala ostrú roztržku medzi Ruskom a Britániou a jej spojencami a viedla k najväčšiemu vzájomnému vyhosteniu diplomatov od čias studenej vojny. Britániu v spore s Ruskom podporila väčšina krajín EÚ.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump #Theresa Mayová #summit Putin-Trump