Hrozivá tlačovka OSN o Kimovej ríši: Zastavený vývoj u detí, kontaminovaná voda i podvýživa

U zhruba 20 percent detí v Severnej Kórei sa v dôsledku podvýživy zastavil vývoj a polovica detí vo vidieckych oblastiach nepije bezpečnú vodu.

12.07.2018 08:18
debata (181)

Vyjadril sa tak zástupca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) pre humanitárne záležitosti Mark Lowcock, ktorý je na návšteve krajiny.

Ako uviedol počas tlačovej konferencie v severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang, z ktorej jeho poznámky zverejnila OSN, v porovnaní so situáciou spred 20 rokov urobila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) značný pokrok, no stále čelí „značným humanitárnym výzvam“.

Počet detí, u ktorých sa zastavil fyzický aj kognitívny vývoj, klesol v roku 2011 z 28 percent na 20 percent, no podľa Lowcocka je to „stále vysoké číslo“.

Zástupca generálneho tajomníka Organizácie... Foto: SITA/AP, Jon Chol Jin
Mark Lowcock Zástupca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) pre humanitárne záležitosti Mark Lowcock po príchode do Pchjongjangu.

„Príliš veľa vody je kontaminovanej, čo je príčinou chorôb a ohrozuje to vývoj až príliš veľa detí,“ povedal zástupca OSN. Okrem podvýživy a problémov s vodou čelí KĽDR nedostatku liekov, lekárskych potrieb a zariadení. V jednej z nemocníc, ktoré Lowcock navštívil počas týždňa, mali dostatok liekov len pre 40 zo 140 pacientov s tuberkulózou. To podľa jeho slov vytvorilo dilemu pre lekárov, ktorí museli vymyslieť, čo robiť. Lowcock uviedol, že predseda predsedníctva Najvyššieho ľudového zhromaždenia Kim Jong-nam ho oboznámil s vládnym záväzkom denuklearizácie aj s novým zámerom mať hospodársky vývoj ako hlavnú prioritu.

OSN sa snaží vyzbierať 111 miliónov dolárov (v prepočte približne 94,5 milióna eur) na pokrytie zdravotných a hygienických potrieb pre obyvateľov KĽDR aj ich potrieb týkajúcich sa bezpečnosti potravín a vody. Zatiaľ sa pritom podarilo získať len 10 percent z danej sumy, a to prostredníctvom darov od vlád Švédska, Švajčiarska a Kanady, uviedol Lowcock.

181 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un