Na súd mieri druhá vetva Rathovej korupčnej kauzy, ide o miliónové úplatky

České štátne zastupiteľstvo podalo obžalobu v druhej vetve korupčnej kauzy bývalého sociálnodemokratického politika Davida Ratha, v ktorej okrem iného ide o úplatky vo výške desiatok miliónov eur. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

12.07.2018 11:24
súd, pojednávanie, kladivko, sudca, advokát,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Obžaloba bola podaná pre celkovo osem skutkov. Zjednanie výhody pri zadaní verejnej zákazky, pri verejnej súťaži a verejnej dražbe, intrigy pri zadaní verejnej zákazky a pri verejnej súťaži, poškodenie finančných záujmov Európskej únie, prijatie úplatku, podplácanie a spolupáchateľstvo,“ uviedol štátny zástupca (prokurátor) Jiří Pražák.

Dovedna išlo o zákazky v hodnote viac než 700 miliónov českých korún, ktoré zadal Stredočeský kraj a niekoľko stredočeských nemocníc.

Obvinení v druhej časti Rathovej korupčnej kauzy podľa obžaloby požadovali úplatky za 66,4 milióna korún, z ktorých prevzali 3,4 milióna. Obvineniam čelí deväť osôb a osem firiem.

Vyšetrovatelia v súvislosti s touto vetvou kauzy konkrétne preverovali rekonštrukciu a výstavbu pavilónov nemocníc v Kladne, Mladej Boleslavi a Kolíne, a tiež dodávky sanitiek pre stredočeskú záchrannú službu. Prípad už riešil pražský súd, ktorý ho však vlani vrátil na došetrenie polícii.

Davida Ratha koncom júna odsúdili v prvej vetve kauzy na osem a pol roka väzenia za prijatie úplatku a ovplyvňovanie verejných zákaziek. V tejto vetve sa riešila manipulácia s tendrami na modernizáciu nemocníc a opravy zámku a gymnázia v Stredočeskom kra­ji.

V oboch častiach kauzy figurujú David Rath, Katarína Kottová, Petr Kott, Lucie Novanská Pavel Drážďanský. V druhej vetve k obvineným pribudli napríklad manažéri stavebných firiem, šéf Zdravotníckej záchrannej služby Stredočeského kraja, spoločnosť Metrostav a ďalšie firmy.

Samotný Rath obvinenia v oboch častiach kauzy dlhodobo odmieta a označuje sa za obeť politicky motivovaného stíhania.

debata chyba
Viac na túto tému: #David Rath