Šéf európskych ľudovcov: Návrat českých komunistov k moci je smutný

Je smutné, že sa komunisti opäť dostávajú k politickým pozíciám, reagoval predseda najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente, Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber na vyslovenie dôvery českej menšinovej vláde podporovanej KSČM. Možnému vplyvu českých komunistov na vládu sa venujú aj tlačové agentúry a európska tlač.

12.07.2018 14:00
Manfred Weber Foto:
Manfred Weber, šéf frakcie Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente.
debata (13)

„Je veľmi smutné, že sa po prvýkrát od roku 1989 komunisti dostávajú späť k rozhodujúcim politickým pozíciám. Zodpovedná je za to vláda. Žiadame premiéra Babiša, aby vniesol do tohto politického kroku transparentnosť a povedal verejnosti, čo za to komunisti dostanú,“ povedal Weber, ktorého napríklad portál Politico označuje za najvplyvnejšieho europoslanca.

Na získanie dôvery Babišovej vlády dnes ráno reagovali aj svetové tlačové agentúry a tlač. Napríklad agentúra AFP píše, že ide o prvú českú vládu s podporou komunistov od pádu železnej opony v roku 1989 a pripomína, že Babiš čelí obvineniu z daňového podvodu.

Podľa AFP je KSČM otvorene proruskou stranou a proti NATO. Podporu vláde poskytla „výmenou za posty vo verejných podnikoch“.

Tlačová agentúra Reuters poznamenala, že Babiš niektoré požiadavky komunistov odmietol a podľa agentúry AP je dohoda medzi Babišom a komunistami „príliš nejasná na to, aby poskytla jasnú predstavu o budúcom vplyve komunistov na vládu“.

Portál britského denníka The Guardian analyzuje vyslovenie dôvery vláde v rozsiahlom článku s titulkom „Českí komunisti sa vracajú do vlády ako sprostredkovatelia moci“. „Hoci strana formálne zostane mimo koalíciu, dohoda znamená návrat jej vplyvu a zodpovednosti prvý raz od zamatovej revolúcie v roku 1989, ktorá ukončila 41-ročnú vládu komunistov v bývalom Československu,“ napísal The Guardian.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Európsky parlament #KSČM #Manfred Weber