Trump pricestoval na svoju prvú návštevu Británie ako prezident

Prezident USA Donald Trump pricestoval vo štvrtok popoludní letecky do Británie na svoju prvú návštevu od nástupu do funkcie. Prišiel práve v období napätia v NATO, protestov a rozruchu okolo tzv. brexitu.

12.07.2018 16:08
debata (2)
Trumpovci pristáli v Londýne. Foto: SITA/AP, Pablo Martinez Monsivais
Trump, londýn, británia Trumpovci pristáli v Londýne.

Prezidentské lietadlo Air Force One pristálo na letisku Stansted pri Londýne, kde Trump začína štvordňovú návštevu ostrovnej krajiny, informovala tlačová agentúra AP. Šéf Bieleho domu pricestoval do Británie z Bruselu, kde bol na dvojdňovom summite NATO.

Trump sa vo štvrtok zúčastní na galavečeri s britskými a americkými predstaviteľmi v paláci Blenheim, veľkolepom anglickom vidieckom sídle, ktoré je rodiskom a pôvodným domovom bývalého britského premiéra Winstona Churchilla.

Aj plagát "Nočná mora ľudských... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
trump, británia Aj plagát "Nočná mora ľudských práv" víta Trumpa vo Veľkej Británii.

V piatok sa Trump stretne s premiérkou Theresou Mayovou a kráľovnou Alžbetou II. a potom strávi víkend na jednom zo svojich vlastných súkromných golfových ihrísk v Škótsku.

Počas návštevy Trumpa v Británii sa očakávajú rozsiahle protesty proti nemu a jeho politike. Navyše, Mayovej vláda zažíva turbulentný týždeň, keďže sa snaží určiť správny smer procesu vystúpenia Británie z Európskej únie. Trump prichádza po spomínanom chaotickom summite NATO, zhrnula situáciu agentúra AP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump