Na Ukrajine zrušili trestné stíhanie syna ministra vnútra

Ukrajinská protikorupčná prokuratúra zrušila stíhanie syna ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova, ktorý čelil podozreniu zo sprenevery štátnych prostriedkov vo výške 14 miliónov ukrajinských hrivien. Dôvodom je nedostatok dôkazov o jeho vine, napísala vo štvrtok ukrajinská redakcia spravodajského serveru BBC.

12.07.2018 20:14
debata (21)

Polícia Oleksandra Avakova zadržala vlani v októbri. Spolu s ním čelili obvineniu aj bývalý námestník ministra vnútra Serhij Čebotar a šéf ukrajinskej spoločnosti Turboseo Volodymyr Lytvyn. Muži podľa vyšetrovateľov spreneverili peniaze pri nákupe batohov pre ministerstvo vnútra. Prokuratúra okrem Avakova zrušila stíhanie aj Čebotara. Lytvyn svoju vinu priznal.

Oleksandr, syn ukrajinského ministra vnútra... Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
Oleksandr Avakov Oleksandr, syn ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova (v strede) v rozhovore s obhajcami v sále súdu v Kyjeve - snímka je z minuloročného novembra.

Rozhodnutie prokuratúry kritizoval ukrajinský národný protikorupčný úrad (NABU), podľa ktorého ide o krok nepochopiteľný a nedôsledný. „Tento rok v apríli sa detektívi z NABU spoločne so štátnym zástupcom zhodli na tom, že (pre obvinenia) sa získal dostatok dôkazov,“ cituje BBC z vyhlásenia úradu.

Prokuratúra okrem nedostatku dôkazov argumentuje aj priznaním Lytvyna. Ten pri výsluchu údajne uviedol, že sa činu dopustil sám.

Škandál viedol vlani v novembri k neúspešným pokusom odvolať Arsena Avakova z funkcie ministra. Avakov trval na synovej nevine a jeho zatknutie označil za politický tlak.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Arsen Avakov #boj proti korupcii