Trump: Brexit je vec Británie, s Londýnom obchodovať budeme

Rozhodnutie o podobe odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie je vec Británie. Po rokovaní s britskou premiérkou Theresou Mayovou to vyhlásil americký prezident Donald Trump, ktorý zároveň Londýnu sľúbil, že bude môcť s USA po brexite obchodovať.

13.07.2018 16:09 , aktualizované: 16:14
Donald Trump, Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová a prezident USA Donald Trump na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní v Chequers.
debata (52)

„Čokoľvek urobíte, bude to v poriadku,“ povedal Trump na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s Mayovou. Dodal, že americká vláda plne rešpektuje vôľu Britov vládnuť si sami.

Trump denníku The Sun povedal, že plán brexitu je zlý a že neumožní uzavrieť budúcu obchodnú dohodu medzi USA a Britániou. Na tlačovej konferencii s Mayovou ale vyhlásil, že po diskusii s premiérkou a jej expertmi si je istý, že nebude problém obchodnú dohodu medzi Washingtonom a Londýnom uzavrieť.

Britská premiérka Theresa Mayová sa s americkým prezidentom Donaldom Trumpom dohodla na tom, že sa budú snažiť uzavrieť „ambicióznu“ obchodnú dohodu o voľnom obchode. Šéfka britskej vlády to povedala na spoločnej tlačovej konferencii s Trumpom.

Trump sa stretol s Mayovou vo vidieckom sídle premiérov

Americký prezident Donald Trump po prílete do vidieckeho sídla britských premiérov Chequers vyhlásil, že počas štvrtkovej spoločnej večere s premiérkou Theresou Mayovou sa ich vzťahy posunuli na doteraz najvyššiu úroveň. Na otázky novinárov ohľadom rozhovoru s bulvárnym denníkom The Sun, v ktorom Trump premiérku kritizoval, odpovedať odmietol.

„Rád vás zase vidím,“ povedal Trump Mayovej, s ktorou sa už dopoludnia stretol v Sandhurste na západ od Londýna. V areáli miestnej vojenskej akadémie si spoločne pozreli ukážku spoločného americko-britského výcviku. Uviedol tak novinár, ktorý prezidenta sprevádzal.

Britská premiérka Theresa Mayová (vpravo) s...
6-metrový balón zosmiešnujúci Donalda Trumpa,...
+1Americký prezident Donald Trumo a britská...

V Chequers, ktoré leží severozápadne od britskej metropoly, by mal Trump s Mayovou diskutovať o bilaterálnych a medzinárodných otázkach. Úrad premiérky oznámil, že jednou z hlavných tém bude aj obchodná dohoda medzi Londýnom a Washingtonom. Premiérkin úrad verí, že sa v udúcnosti podarí uzavrieť obojstranne výhodnú dohodu.

Prvá dáma USA mala vlastný program, ktorý zorganizoval premiérkin manžel Philip May. Zatiaľ navštívila dom pre vojenských veteránov a zišla sa s miestnymi školákmi.

Mayová vo štvrtok označila USA za najbližšieho spojenca

Mayová pre šéfa Bieleho domu a jeho manželku usporiadala slávnostnú večeru v Blenheim Palace neďaleko Oxfordu, kde sa narodil niekdajší britský premiér Winston Churchill. K jeho odkazu sa Trump hlási.

Zľava: Melánia Trumpová, prezident Donald... Foto: SITA/AP, Pablo Martinez Monsivais
Trump Zľava: Melánia Trumpová, prezident Donald Trump, premiérka Theresa Mayová, Philip May počas uvítacie ceremoniálu pred Blenheim Palace v Londýne vo štvrtok 12. júla 2018.

V prejave, ktorý úrad britskej premiérky zverejnil pred začiatkom galavečera, Mayová USA označila nielen za „najbližšieho spojenca, ale aj najdrahšieho priateľa“.

„Duch priateľstva a spolupráce medzi našimi krajinami, našimi vodcami a našimi ľuďmi, najmimoriadnejších zo vzťahov, má dlhú a hrdú históriu. Spolupracujte teraz k úžitku celého nášho ľudu, aby sme vybudovali prekvitajúcu budúcnosť,“ povedala premiérka Trumpovi.

Trump o Johnsonovi: Bol by skvelý premiér

Americký prezident počas summitu NATO Mayovú nepriamo kritizoval. Povedal, že si nie je istý, či prístup jej vlády naozaj odráža výsledok referenda z roku 2016, v ktorom sa Briti vyslovili pre odchod z EÚ. Mayová to vzápätí odmietla. V rozhovore s britským denníkom The Sun potom Trump vyhlásil, že takzvaný mäkký brexit presadzovaný Mayovou možnú dohodu Británie a USA prekazí.

Mayová sa podľa Trumpa rozhodla pre zlú podobu dohody o odchode svojej krajiny z Európskej únie. Šéf Bieleho domu poznamenal, že ľutuje odchod ministra zahraničia Borisa Johnsona z vlády, ktorej by tento zástanca takzvaného tvrdého brexitu bol podľa Trumpa skvelým predsedom. Mayová podľa aktuálneho plánu chce zachovať viac obchodných väzieb na EÚ, než si želali zástancovia ráznej odluky od Bruselu. Preto začiatkom týždňa rezignoval nielen Johnson, ale aj minister pre brexit David Davis.

„Ak urobia dohodu v tomto štýle, budeme rokovať s Európskou úniou, namiesto aby sme rokovali s Britániou, takže to zrejme prekazí dohodu (o voľnom obchode s Britániou),“ povedal Trump britskému denníku. Práve separátna dohoda s USA, o ktorej Trump hovorí dlhodobo, je jedným z významných bodov zdôrazňovaných stúpencami tvrdého brexitu ako výhoda nezávislosti od EÚ.

„Hovoril som Therese Mayovej, ako to (brexit) vykonať, ale ona nesúhlasila, neposlúchla ma. Chcela ísť inou cestou,“ povedal Trump s dodatkom, že rokovania o brexite trvajú už veľmi dlho, a preto z nich iste nevzíde dobrá dohoda.

Trump vraj ľutuje odchod Johnsona a dúfa, že sa do vlády jedného dňa vráti. „Mám k nemu veľký rešpekt. Zjavne ma má rád a hovorí o mne veľmi pekné veci,“ vyhlásil americký prezident, podľa ktorého by Johnson bol skvelý premiér. Na otázku, či by mal exminister zahraničia nahradiť v úrade Mayovú, Trump odvetil: „No, nesnažím sa ich štvať jedného proti druhému.“

V programe je kráľovná aj golf

S Mayovou bude prezident opäť rokovať v piatok vo vidieckom sídle britských ministerských predsedov v Chequers; potom sa má stretnúť aj s kráľovnou na hrade Windsor.

Mayová pozvala Trumpa už pred viac ako rokom na štátnu návštevu, po protestoch britskej verejnosti kvôli protiimigračnej politike amerického prezidenta ale bola návšteva nakoniec zmenená na pracovnú.

Britská premiérka kladie na zvláštny vzťah svojej krajiny s USA veľký dôraz. Podľa agentúry DPA dúfa, že vďaka dobrému vzťahu s Trumpom dokáže čoskoro po odchode Británie z Európskej únie začať rokovania s Washingtonom o dohode o voľnom obchode.

Súkromný víkend Trump strávi v Škótsku, kde mu patria dve golfové ihriská. V pondelok ho potom čaká v Helsinkách stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Britská polícia prijala rozsiahle bezpečnostné opatrenia. Počas celej Trumpovej návštevy počíta so zhruba stovkou rôznych protestov a demonštrácií.

Starosta Londýna vyzval na pokojné protesty

Protesty v Londýne proti návšteve amerického prezidenta Donalda Trumpa musia byť „pokojné a v pozitívnom duchu“. Povedal to vo štvrtok starosta britskej metropoly Sadiq Khan.

„Môj odkaz pre tých, ktorí plánujú prísť na protesty v Londýne, je, že musia byť pokojné a v pozitívnom duchu. Tým, ktorí majú v úmysle spôsobiť problémy alebo porušiť zákon, odkazujem: nie ste vítaní,“ cituje z Khanovho vyhlásenia agentúra Reuters.

Sadiq Khan je členom britskej opozičnej Labouristickej strany a v minulosti sa dostal s Trumpom do konfliktu. Khan dodal, že protesty proti Trumpovi nie sú protiamerické, odzrkadľujú však odpor Londýnčanov voči „politike strachu a zúfalstva“.

Demonštranti v Londýne vypustili balón zosmiešňujúci Trum­pa

Demonštranti v centre Londýna protestujúci proti politike amerického prezidenta Donalda Trumpa, vypustili veľký oranžový balón zobrazujúci šéfa Bieleho domu ako rozčúlené, panovačné dieťa s mobilným telefónom v ruke. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Trump o demonštráciách aj o balóne vie, uviedol to v rozhovore s denníkom The Sun. Podľa denníku sa Trumpa protestné akcie dotkli. Protesty sú nielen v Londýne, ale aj v ďalších päťdesiatich britských mestách. Demonštranti chcú byť vidieť a počuť na všetkých miestach, kde prezident bude.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Donald Trump #Brexit