Prezident kontra Salvini: na popud Mattarellu sa v Taliansku vylodilo 67 migrantov

Na popud talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu sa v sicílskom prístave Trapani vo štvrtok neskoro večer vylodilo po štyroch dňoch na mori 67 migrantov.

13.07.2018 11:17
debata (27)

Informovala o tom agentúra Reuters. Spor o osud migrantov na palube lode talianskej pobrežnej stráže ilustruje protichodné stanoviská strán vládnej koalície, napísala agentúra AFP. Minister dopravy Danilo Toninelli z protestného Hnutia piatich hviezd (M5S) loď nasmeroval do Trapani, ale minister vnútra a šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini zakázal, aby sa utečenci v prístave vylodili.

Minister vnútra pôvodne nariadil, že všetci migranti zostanú na lodi pobrežnej stráže Diciotti, kým sa nepreskúma a nenahlási incident z paluby talianskeho remorkéra. Posádka remorkéra Vos Thalassa hlásila, že sa cítila ohrozená na živote a pred vysídlenci sa uzamkla v kapitánskej kabíne, odkiaľ privolala na pomoc taliansku pobrežnú stráž. Za incidentom podľa agentúr stoja dvaja muži zo Sudánu a Ghany.

Talianske médiá informovali, že polícia predložila dokumenty, podľa ktorých sú medzi 67 osobami aj dvaja pašeráci ľudí, a že miestna prokuratúra chce vypočuť všetkých pasažierov.

Nesúhlas MS5

Premiér Guiseppe Conte po telefonáte s prezidentom nariadil, že sa migranti môžu z lode vylodiť. Salvini, hlava migračnej agendy vlády, na bezprecedentný krok hlavy štátu reagoval s „ľútosťou a úžasom“.

Vzťah medzi prezidentom a šéfom Ligy sa niekoľkokrát vyhrotil. Mattarello odmietol po marcových voľbách menovať Salviniho premiérom a tento týždeň sa s ním odmietol baviť o rozhodnutí talianskeho najvyššieho súdu, ktoré úradom umožňuje pozastaviť financie Ligy, kým strana nevráti 49 miliónov eur, ktoré spreneverilo jej bývalé vedenie.

Taliansko minulý mesiac uzavrelo svoje prístavy lodiam zahraničných mimovládnych organizácií, ktoré sa podieľali na pátracích a záchranných prácach v Stredozemí. Kauza lode Diciotti podľa agentúry AFP ilustruje nezhody vo vládnej koalícii, ľavá frakcie MS5 s uzavretím talianskych prístavov lodiam zahraničných humanitárnych organizácií nesúhlasí.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migranti #Sergio Mattarella #Matteo Salvini