Fínsko dočasne obnovilo hraničné kontroly

Fínsko obnovilo na štyri dni kontroly na svojich hraniciach aj pre obyvateľov schengenského priestoru. Urobilo tak v súvislosti s pondelkovým rusko-americkým summitom v Helsinkách. Vo vyhlásení o tom informovala fínska vláda.

13.07.2018 11:28
debata

„Cieľom tohto opatrenia je uistiť sa, že cudzinci cestujúci do Fínska spĺňajú podmienky pre vstup a pobyt v tejto krajine, a identifikovať osoby, ktoré by mohli predstavovať riziko,“ uviedla dnes fínska vláda vo vyhlásení.

S kontrolami na hranici Fínsko začalo v piatok napoludnie miestneho času (11:00 SELČ). Kontroly sa Skončia v utorok 17. júla o rovnakom čase. Vláda vo vyhlásení uviedla, že kontroly budú náhodné. Osobitná pozornosť bude venovaná medzinárodnému letisku v Helsinkách (Vantaa) a prístavom v Helsinkách a v meste Turku.

Dočasné zavedenie kontrol na hraniciach vnútri schengenského priestoru voľného pohybu osôb umožňujú pravidlá tohto zoskupenia, ktorého členmi je väčšina krajín EÚ a Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko. Kontroly ale môžu byť zavedené len vo výnimočných prípadoch a na dobu určitú. Tento týždeň ich napríklad zaviedlo Rakúsko kvôli zasadnutí ministrov vnútra EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #summit Putin-Trump #kontroly na hraniciach